10 iunie, Înălțarea Domnului! Zi de mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Ce este interzis să faci astăzi

de: Ana Toma
10 iun. 2021
10 iunie, Înălțarea Domnului! Zi de mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Ce este interzis să faci astăzi

Anul acesta, de 10 iunie, toți creștenii sărbătoresc o mare sărbătoare importantă. Vorbim despre Înălțarea Domnului, care pică anual, la 40 de zile după Paște.

Înălțarea Domnului semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor, iar la fel ca orice altă mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și lucruri interzise.

Ce este interzis să faci de Înălțarea Domnului

Practic, Înălțarea Domnului încheie perioada pascală anunțând venirea Rusaliilor, care vor pica într-o zi de joi. Pentru a ne merge bine tot anul însă, trebuie să respectăm cu strictețe aceste reguli.

De Înălțarea Domnului nu se împrumută sarea, dar nici banii Tradiția spune că cei care vor face asta își vor da toată averea casei pe care o au, iar în cazul celor din mediul rural, se spune că vacile nu vor mai da lapte.

Tot astăzi, de 10 iunie, gospodinele nu au voie să calce, să coasă, sau să spele rufele. Mai mult de atât, curățenia este și ea interzisă. În acestă zi sfântă cearta și ura sunt interzise, în caz contrar, nu îți va merge bine deloc în restul anului.

Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului

Pe lângă lucrurile interzise, există și mai multe tradiții pe care creștinii le respectă în fiecare an.În acestă zi, gospodinele nu au voie să spale, să calcă sau să coase. În toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din întreaga lume se fac slujbe pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.

De asemenea, astăzi se împodobesc mormintele cu flori, frunze, ramuri de paltin, și se rostesc rugăciuni pentru cei care au trecut în nefință, dar și pentru prosperitatea în familie.

Cei care au persoane adormite în familie împart săracilor ceapă, brânză, pâine caldă și nu numai. În acestă zi, tradiția spune că cerurile sunt deschise, iar sufletele morţilor, venite la casele unde au trăit o viaţă întreagă în ziua de Paşti, se înalţă din nou la cer, pomana dată celor săraci fiind necesară în această călătorie.