Anul acesta pe 19 iunie avem o zi de mare sărbătoare. În cazul în care nu știai până acum, sâmbăta de dinaintea Rusaliilor are o semnificație aparte pentru toți credincioșii din România.
Astăzi se sărbătoresc Moșii de Vară, iar cu acestă ocazie, în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe pentru pomenirea tuturor celor trecuți în neființă. De asemenea, femeile au de pregătit astăzi mai multe mâncăruri tradiționale pentru a le da de pomană.
Moșii de vară pică de fiecare dată în sâmbăta dinaintea Rusalilor, iar această zi sfântă mai este numită și Sâmbăta Morților. Fiind o sărbătoare importantă în Calendarul Ortodox, aceasta vine cu o serie de tradiții, superstiții, dar și obiceiuri.
Astăzi este interzis măturatul. Tradiția spune că cine va mătura va băga praf în ochii sufletelor celor morți. Se spune că aceștia stau în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei.
O altă superstiție spune că aruncarea gunoiului este de asemenea interzisă. În loc să primească mâncare și băutură, gunoiul aruncat ar ajunge la cei adormiți.
Tradiția mai spune că nu este indicat ca în noaptea de sâmbătă să dormi afară, sau să mergi la fântână ori la răscruce de drumuri. Este plin de spiritele celor adormiți elibertae în Joia Mare, iar cei care vor încălca obiceiurile nu se vor bucura nici de sănătate și nici de belșut în restul anului.
Tot astăzi, este interzis torsul. Se spune că acesta poate întoarce înapoi colacii de la morți. O altă regulă se referă doar la femei. Tradiția spune că cele care vor munci în sâmbăta dinainte de Rusalii vor risca să rămână cu mâinile amorțite.
Pe de altă parte, în Sâmbăta Morților gospodinele trebuie să pregătească și să împartă bucate specifice, precum colivă, colaci, fructe, sarmale, orez cu lapte și vin.