20-21 iunie, Rusaliile. Ce este interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri

de:
20 iun. 2021
20-21 iunie, Rusaliile. Ce este interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri

Rusaliile se sărbătoresc în acest an pe în zilele de 20 și 21 iunie și sunt considerate unele dintre cele mai periculoase zile, având în vedere superstițiile și tradițiile din popor.

Termenul de Rusalii sau Rosalli înseamnă trandafiri și se referă la niște spirite feminine de rău augur de care oamenii se temeau, dar, pentru a le îmbuna, le închinaseră nouă zile de sărbătoare. 

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Au apărut mai multe tradiții legate de Rusalii, pe care oamenii erau nevoiți să le respecte cu strictețe, în caz contrar, aduceau năpasta în înteraga comunitate.

Tradția spune că aceste spirite, numite rusalce, erau, de fapt, spiritele femeilor care muriseră de tinere. Pe lângă faptul că erau răzbunătoare, acestea aveau și o calitate, adică dansul amenințator și seducător. 

Se spune că rusalcele sunt spiritele care dansează pe pământ, căutând în permanență locuri, dar și oameni noi.

Ce este interzis să faci de Rusalii

Spre deosebire de alte mari sărbători din Calendarul Ortodox, rusaliile au niște reguli aparte. Tradiția spune că cei care au ghinionul să vadă dansul rusalcelor, vor avea parte de mare ghinion.

De asemenea, cei careu călcat chiar și din greșeală pe locul care a fost atins de iele, se vor îmbolnăvi foarte grav, maladia fiind numită în popor „luat de Rusalii”.

De Rusalii este interzis mersul la câmp, tradiția spunând că acolo, oamenii se pot întâlni cu rusalcele care îi vor prinde și îi vor pedepsi.

Est interzis mersul în locuri pustii, dar și pe lângă fântâni, păduri, existând posibilitatea ca colo să fie spiritele rele. Munca este și ea total interzisă de rusalii. Cei care aleg să muncească în aceste două zile de mare sărbătoare vor fi pedepsiți.