24 februarie, Dragobetele. Ce este interzis să faci astăzi. Vei avea ghinion în dragoste tot anul

de: Ana Toma
24 feb. 2021
24 februarie, Dragobetele. Ce este interzis să faci astăzi. Vei avea ghinion în dragoste tot anul
Dragobete, 24 februarie

24 februarie este ziua pe care toți îndrăgostiții o așteaptă. Vine la doar câteva zile după Sfântul Valentin, însă, fiind o sărbătoare românească, ea are o serie de tradiții și superstiții  care trebuie respectate cu strictețe. 

Dacă vă întrebați de la ce vine numel de Dragobete, ei bine, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Acum însă, românii au păstrat doar simbolul, iar Dragobetele rămân o sărbătoare a iubirii.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete

La fel ca și în cazul altor sărbători românești, și de Dragobete trebuie să respectăm anumite obiceiuri și tradiții. Fetele trebuie să se pieptene de dimineață, iar băieții trebuie să fie și ei mai glumeți.

Există și superstiții legate de vreme. Dacă vremea este frumoasă, fetele şi băieţii pornesc după ghiocei la luncă sau după lemne în pădure, mai întâi fetele, apoi băieţii, în cete. Dacă este urât afară însă, fetele se adună în case pe la prietine şi rude, unde vin şi băieţii de primprejur.

Lucruri obligatorii de Dragobete

Tradiția mai spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă puțină zăpadă. Odată ce aceasta se va topi, apa rămasă va putea fi folosită pentru descântece de iubire, dar şi în ritualuri de înfrumuseţare.

De asemenea, fetele care nu se întâlnesc în această zi cu o persoană de sex masculin nu vor avea parte de iubire întreg anul, așa că mare atenție la această tradiție.

Tinerele care vor să își afle ursitul au o șansă în noaptea de Dragobete. Acestea trebuie să își pună busuioc uscat sub pernă, iar alesul va apărea în vis, după cum spune tradiția.

Ce este interzis să faci de Dragobete

Dincolo de tradiții și obiceiuri, există și anumite superstiții. În ziua de Dragobete este interzisă sacrificarea animalelor. Oamenii care le dețin trebuie să fie mai atenți la ele decât oricând.

Un alt lucru interzis în data de 24 februarie este țesutul sau cusutul. Același lucru este valabil și în cazul altor treburi mai grele din casă precum spălatul rufelor. Curățenia este însă permisă. Tradiția spune că aceasta aduce prospețime și spor într-o casă.

Plânsul este și el interzis în ziua de Dragobete, mai ales când vine vorba de tineri și tinere. Cei care vor plânge în ziua de Dragobete vor avea necazuri și vor fi supărați restul anului.