Alertă în România! Un nou oraş ar putea ajunge focar de coronavirus! Armata a intervenit de urgenţă

04 apr. 2020
Alertă în România! Un nou oraş ar putea ajunge focar de coronavirus! Armata a intervenit de urgenţă

Un nou oraş din România ar putea să devină un adevărat focar de infecţie coronavirus. Autorităţile au început să ia măsuri de abia în aceste zile, cu toate că situaţia a început încă de la jumătatea lui martie. Astfel, oraşul ialomițean Țăndărei ar putea deveni următorul focar de persoane infectate cu COVID-19 din România, după ce peste 20 de persoane au fost deja depistate pozitiv în ultimele zile și tot mai multe se prezintă la medic cu simptome specifice. Cadrele medicale de la spitalul din Țăndărei vorbesc de cel puțin șapte persoane moarte din cauza coronavirusului, deși statisticile arată doar cinci morți în tot județul Ialomița.

Cum a izbucnit focarul de la Ţăndărei

Se pare că focarul a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei, care nu au respectat izolarea după întoarcerea de peste hotare, scrie Recorder.ro. Situația este tot mai gravă și autoritățile au cerut ajutorul poliţiei şi Armatei, pentru a-i disciplina pe cei care nu respectă nicio regulă. În data de 26 martie, un bărbat de 39 de ani din Țăndărei a ajuns la spital, cu tuse și febră mare. I-au fost prelevate probe pentru testul de coronavirus și a fost trimis acasă, în izolare. Nu avea afecțiuni, nu era la o vârstă care să fie afectat grav de Covid-19. Pe seară, i s-a făcut rău și nu a mai putut să respire. A murit la spital. Pe 28 martie, vine rezultatul testului; pozitiv la SARS-CoV-2! Cu o zi înainte murise și un bărbat de 60 de ani, cu simptome de coronavirus. Ulterior, rezultatul autopsiei vine cu rezultatul de Covid-19 pozitiv.

Cei aproximativ 450 de localnici de etnie romă, reveniți recent din Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie, au transformat orașul în epicentrul infectărilor cu coronavirus din Bărăgan. O parte dintre cei plasați în carantină la domiciliu au ieșit la plimbare și au fost amendați. Din cauza lor, ceilalți oameni din oraș sunt speriați și cer intrarea în carantină a întregii localități. Așa cum vrea, de altfel, și Prefectura. În acest moment, la Țăndărei încă sunt intrări unde nu există controale sau filtre ale Poliției sau Jandarmeriei.

„Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. În tot județul sunt 28 confirmați pozitiv la momentul ăsta (1 aprilie, ora 10.00) prin analize făcute la Matei Balș. Dintre care 21 sunt din Țăndărei”, spune un medic din județ, sub protecția anonimatului.

Eduard Literaș, unul dintre bărbații infectați cu coronavirus după înmormântarea respectivă, a ținut un adevărat „jurnal video” despre boala sa, pe Facebook. În prezent, sunt 47 de cazuri de coronavirus în Ialomița, dintre care 25 din Țăndărei. Dintre cele 5 persoane decedate în județ, patru sunt din această localitate.

S-a cerut ajutorul Armatei

„Am solicitat și ajutorul Armatei pentru că am avut o solicitare a doamnei primar de la Țăndărei și a primarilor din împrejurimi, care și-au exprimat îngrijorarea legată de nerespectarea izolării. Doamna primar din Țăndărei ne-a spus că cetățenii, după ce trece poliția pe stradă, ei iarăși ies. Nu ascultă, nu respectă, nu au înțeles ideea de autoizolare. Nu pot să pun polițist la fiecare persoană sau la fiecare curte. Plus că ei nu trec neapărat pe străzi, ci dintr-o curte în alta prin spatele caselor, și-au făcut căi de acces prin propriile curți. Poliția nu are posibilitatea să oprească acest tip de circulație. Ieri am făcut adresă către unitatea militară din Slobozia să facă parte din grupurile mixte de pază și vom avea mai multe filtre și puncte fixe la ieșirile din Țăndărei.”, a declarat prefectul din Ialomița, Tonița Manea.