29 iunie, Sfinții Apostoli Pentru și Pavel. Zi de Mare Sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi

de:
29 iun. 2021
29 iunie, Sfinții Apostoli Pentru și Pavel. Zi de Mare Sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox pe 29 iunie. Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care vin cu mai multe tradiții, obiceiuri, dar și superstiții pe care cei mai mulți creștini pe respectă.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman. Cei doi sfinți sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, fiind de asemenea și protectorii spirituali ai închisorilor.

Ce este interzis să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Astăzi, 29 iunie, creștinii trebuie să fie rezervați, pentru că ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o serie de superstiții. Astăzi este interzis cusutul, dar și munca. Se spune că cei care nu vor sta liniștiți astăzi ar putea atrage forțele necurate.

O altă vorbă pupular spune că astăzi sunt interzise capcanele, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă. Acest obicei se păstrează pentru a ține la distanță animalele sălbatice să nu mai fure vite din gospodării.

Mai mult de atât, credința populară spune că dacă astăzi va tuna și va fulgera, alunele și nucile nu se vor mai coace în acest an, pentru că viermii le vor mânca.

De astăzi, cucul și privighetorile nu mai cântă, spune tradiția, în timp ce scânteile produse de biciul Sfântului Petru se transformă în licurici care-i călăuzesc pe călătorii rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure.

Tradiții și obiceiuri de 29 iunie

Pe lângă lucrurile interzise, creștenii au și mai multe tradiții pe care le respectă de la an la an, iar una dintre ele îi vizează pe cei care au pistrui. Aceștia trebuie să sepele pe față la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul. Prin această metodă, pistruii nu se vor mai înmulți.

Pentru a avea spor în casă restul anului, gospodinele merg la Biserică și sfințesc pachete cu colaci, dar și mere, apoi le oferă în dar oamenilor săraci.

În mediul rural, tradițiile sunt mult mai ample, fiind legate de talismane. Mamele oferă fiicelor lor o punguță roșie cu un cățel de usturoi și cu fruze de pelin, pe care acestea îl poartă trei zile, pentru a se feri de farmece și pentru a-și păstra norocul.

În unele zone, pentru a se apăra de toate cele rele, oamenii obșinuiesc să poarte în acestă zi sfântă usturoi în buzunare.