3 mai, Lunea Albă. Ce nu ai voie să faci astăzi. Lucruri interzise în cea de a doua zi de Paște

de: Ana Toma
03 mai 2021
3 mai, Lunea Albă. Ce nu ai voie să faci astăzi. Lucruri interzise în cea de a doua zi de Paște

Toți creștenii au sărbătorit duminică, 2 mai, Învierea Domnului, însă sărbătorile pascale mai țin și astăzi. Și în cea de a doua zi de Paște credincioșii trebuie să respecte tradiții și obiceiuri care le vor aduce prosperitate între anul.

În cazul în care nu știai până acum, adoua zi de Paște se mai numește Lunea Albă, iar tradiția spune că în această zi porțile Raiului sunt deschise, iar cei ce mor nu vor mai judecați, ci vor ajunge direct în Împărăția Cerurilor.

Ce nu ai voie să face în a doua zi de Paște

Nu este mare diferență între prima zi și cea de a doua zi de Paște din punct de vedere al tradițiilor și al obiceiurilor. În principiu, munca este strict interzisă. Cu alte cuvinte, spălatul rufelor, curățenia în casă, țesutul, sau treburile agricole nu ai voie să le faci astăzi.

Totuși, dacă în prima zi de Paște credincioșii trebuie să rămână acasă, în Lunea Albă, aceștia trebuie să plece la cât mai multe rude sau persoane apropiate, cărora să le vestească Învierea Domnului. Tradiția se numește ”umblarea cu pasca”.

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont este masa de Paște. Tradiția spune că aceasta nu se ridică timp de trei zile, așa că este interzisă strângerea acesteia în Lunea Albă.

Tradiții și obiceiuri după Paște

Tot luni, în cea de a doua zi de Paște, oamenii trebuie să meargă în vizită la nași, încărcați cu bunătăți: ouă roșii, pască, colaci. Un alt obicei este cel cu stropirea. Băieții trebuie să stropească fetele fie cu apă fie cu parfum, această practică fiind folosită des în Transilvania.

De asemenea, în a doua zi de Paște, se formează grupuri de tineri care merg la casele oamenilor pentru a le face urări, dar și pentru a le da oamenilor câte un dar tradițional de Paște, care să cuprindă ouăle, pasca și colacii.

Înmormântările sunt și ele diferite în cea de a doua zi de Paște. În cazul acestor creștini, slujba este una cu totul și cu totul diferită față de cea normală.