5 mai, Sfânta Mercurie. Mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Ce este interzis să faci astăzi

de: Ana Toma
05 mai 2021
5 mai, Sfânta Mercurie. Mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Ce este interzis să faci astăzi

În Săptămâna Luminată, creștinii sărbătoresc în ziua de miercuri, ”Sfânta Mercurie”. La fel ca și restul zilelor de mare sărbătoare din ultima săptămână și aceasta vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții, care trebuie respectate cu strictețe.

Sfânta Mercurie, sau cea de a treia zi de Paște mai poartă numele de ”nunta șoarecilor”. Probabil că vă întrebați care este motivul, ei bine, totul este legat de superstițiile din această zi sfântă.

Ce este interzis să fac în Sfânta Mercurie

Dacă în primele două zile de Paște munca este complet interzisă, în cea de a treia zi de Paște, bărbații se pot întoarce la muncă, în schimb femeile nu au voie să muncească, iar aici vom afla și de unde vine denumirea de ”nunta șoarecilor”.

Tradiția veche spune că dacă femeile merg la muncă în Sfânta Mercurie, răzătoarele își vor face loc în casă. Astfel, în restul anului, bucatele alese vor lipsi de pe masa familiei, așa că cel mai bine este să respectăm aceast obicei și să ne mai oferim o zi de pauză.

Pe lângă faptul că masa va fi goală în restul anului, tradiția ordoxă mai spune că femeile care vor încălca această regulă și vor munci, vor aduce mare ghinion în casa lor.

Tradiții și obiceiuri în ziua de miercuri

Am aflat ce este interzis astăzi, însă trebuie să știm și ce lucruri putem face astăzi. Există mai multe dezlegări pe care trebuie să le știm în perioada următoare.

Odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, toate zilele de miercuri și vineri sunt cu ”hărți”, adică, cu alte cuvinte, toți creștinii au dezlegare la mâncărurile dulci.

Mai mult de atât, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii, creștinii au dezlegare și la pește în zilele de miercuri și vineri.

În cazul în care nu știai, persoanele care trec în neființă fie în ziua de Paște, fie în oricare altă zi din Săptămâna Luminată vor ajunge în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au săvârșit în întreaga lor viața, asta pentru că, potrivit credinței populare, Lumina și ușile Raiului sunt deschise pentru toată lumea, în timp ce ușile Iadului sunt închise în toată această perioadă.