9 mai, Duminica Tomei. Zi de mare sărbătoare. Ce nu ai voie să faci astăzi

de:
09 mai 2021
9 mai, Duminica Tomei. Zi de mare sărbătoare. Ce nu ai voie să faci astăzi

Zi de mare sărbătoare. Pe 9 mai, creștinii sărbătoresc Duminica Tomei sărbătoare care vine cu mai multe obiceiuri și tradiții din vremurile vechi care trebuie respectate pentru a aduce prosperitate și noroc în familie.

Dacă vă întrebați ce semnifică această sărbătoare, ei bine, astăzi este despre Sfântul Toma, cel care nu a crezut în Învierea lu Iisus Hristos, dar care și-a dat seama că a greșit atunci când Fiul Domnului i-a atins rănile pe care le avea pe mâini.

Ce nu ai voie să faci pe 9 mai

La fel ca orice altă sărbătoare din Calendarul Ortodox, și în Duminica Tomei, munca este interzisă, oricare ar fi ea. Astfel, credinoșii nu au voie să muncească astăzi deloc, iar femeile nu ai voie să spele, să coasă, sau să facă curățenie.

Cearta este și ea interzisă în această zi de mare sărbătoare. Tradiția spune că cei care se vor certa vor fi supărați tot anul, așa că păstrați-vă cel mai bine calmul în Duminica Tomei.

Tradiții și obiceiuri

Pe lângă lucrurile interzise, Duminica Tomei are și o serie de tradiții și obiceiuri. Astăzi, în unele zone ale țării, oamenii se îmbracă în costume populare și merg pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore.

Mai mult de atât, în zona Banatului se împart pachete cu pomeni, însă într-un mod mai deosebit. Copiii împletesc coșuri cu nuiele în care sunt așezate ouăle roșii și colacii, iar pachețelele sunt lăsate într-o apă curgătoare, pentru a fi purtate spre sufletele celor adormiți. Colacii și oulăe sunt sfințite de preot înainte să fie lăsate în apă.

Tot în ziua de Duminica Tomei, se dă de pomană, atât celor nevoiați cât și persoanelor apropiate, tradiție care se practică în special în mediul rural.

După mare sărbătoare de duminică, de luni, se sărbătorește Paștele Blajinilor, o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc, dar pe care foarte mulți români o respectă.