93.000 de euro pentru o zi de muncă! Politicianul care va primi acești bani și cum s-a ajuns aici

08 feb. 2020
93.000 de euro pentru o zi de muncă! Politicianul care va primi acești bani și cum s-a ajuns aici
Bani euro

De cele mai multe ori suntem revoltați când auzim de pensiile speciale sau de salariile pe care le au parlamentarii din România. Revolta și stupoarea se manifestă și la case mult mai mari și se dovedește faptul că politicienii nu au măsură nicăieri în lume. 

Astfel, politicianul german care a demisionat la o zi după ce a fost ales premier al landului Turingia cu ajutorul formațiunii extremiste Alternativă pentru Germania  ar urma să primească 93.000 de euro pentru ziua petrecută în funcție. Suma a fost confirmată de oficialii din landul Turingia.

A fost premier doar pentru o zi 

Thomas Kemmerich, un politician din cadrul Partidului Liber-Democrat (FDP), a demisionat din funcţia de premier al landului german Turingia, pe fondul criticilor că a fost ales cu susţinerea formaţiunii extremiste Alternativa pentru Germania (AfD).

„Demisia era inevitabilă. Am analizat reacţiile la nivelul landului, în presă şi pe reţelele de socializare online”, a declarat Kemmerich.

Indemnizație de tranziție timp de șase luni

Premierul din landul Turingia are un salariu de bază de 16.617 euro brut, plus o indemnizație de 766 de euro. Pentru că este căsătorit, Thomas Kemmerich are dreptul la o indemnizație de familie de 153 de euro pe lună, ducând suma totală la 17.537 de euro.

În Turingia, o zi în funcție este considerată o lună, iar Kemmerich are dreptul la o indemnizație de tranziție timp de șase luni de zile după ce părăsește funcția.

Primele trei luni, această indemnizație va fi completă, iar în următoarele trei luni Thomas Kemmerich va primi doar jumătate din sumă.

Indemnizația de tranziție se ridică la 75.468 de euro.

Anunţând că demisia sa este ”inevitabilă”, Thomas Kemmerich s-a declarat de acord şi cu convocarea anticipatelor. ”Am decis să cerem dizolvarea parlamentului regional (…) Dorim noi alegeri pentru a elimina stigmatul susţinerii din partea AfD”, a spus el la o conferinţă de presă desfăşurată la Erfurt.

Kemmerich refuzase miercuri să demisioneze, dar şi-a schimbat părerea după ce a discutat cu liderul partidului său, Christian Lindner.

A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică este să evite cu orice preţ colaborarea cu astfel de partide atât la nivel naţional cât şi regional.