A crescut vârsta de pensionare! Cine va ieși mai târziu la pensie

A crescut vârsta de pensionare pentru mai mulți români. Totul este prevăzut într-un proiect de Ordonanță de Urgență, adoptat, astăzi, de senatori. Pentru a intra în vigoare este nevoie și de votul Camerei Deputaților.

Este vorba despre persoanele de sex feminin din învățământ. Femeile au ocazia de a ieși mult mai târziu la pensie, odată cu bărbații.

Pot munci până la 65 de ani

Peersoanele din învățământ beneficiază de pensie pentru limită de vârstă. Femeile se pensionează la 60 de ani, dar, acum, vor avea posibilitatea să muncească până la 65.

Acest lucru nu înseamnă că, în anumite condiții, ele nu se pot pensiona și mai devreme. Pensionarea se poate face și în timpul anului școlar, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ, respectiv al inspectoratului școlar.

De ce vor beneficia?

Aceștia pot opta pentru a desfășura activități didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Mai mult, potrivit legii, personalul didactic pensionat din învățământ beneficiază de asistență medicală și de acces la casele de odihnă și la bazele de tratament ale cadrelor didactice.

Pentru a se aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Așa a decis CCR

„Un alt proiect de act normativ este o Ordonanta de Urgenta pentru modfiicarea Legii educatiei in vederea armonizarii acestei legi cu Codul Muncii si pentru implementarea unei decizii a Curtii Constitutionale in ceea ce priveste varsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat in institutiile de invatamant.
A fost o lacuna a legislatiei trecute in ceea ce priveste varsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, optional, sa decida ramanerea in activitate pana la varsta de 65 de ani, asa cum este permis in Codul Muncii si pentru celelalte categorii de profesii. Era o exceptie, CCR a decis ca este neconsitutional si prin urmare Guvernul a adoptat acesta ordonanta pentru a transpune decizia Curtii”, afirmat seful Cancelariei Guvernului, in luna ianuarie.

Revista Presei