Absolut toți românii facem această greșeală! Un medic a spus cum trebuie să tușim corect

remedii-tuse-seaca

Nimeni, sau aproape nimeni, nu tușește și nici nu strănută corect, astfel încât să nu răspândim viruși și să-i punem în pericol pe cei din jur. 

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a explicat astăzi cum trebuie să strănutăm și să tușim ca să nu dăm mai departe virușii gripali.

„Regulile rămân cele clasice, spălatul mai des pe mână cu apă şi săpun, strănutatul sau tuşitul în zona cotului, un gest care trebuie să devină automat, cu rugămintea să încercaţi să nu mai duceţi mâna la faţă sau la nas, pentru că există această posibilitate de contaminare de pe suprafeţe şi s-a văzut că aceste picături de salivă încărcate cu microorganisme, printre care şi coronavirus, pot să rămână remanente pe suprafeţe o perioadă mai îndelungată de timp. La temperatura camerei pot să supravieţuiască până la două zile şi, dacă este rece, până la nouă zile”, a spus Cercel.

Așadar, gestul corect este acela de a tuși în zona cotului, nu în palmă așa cum facem cu toții când punem mâna la gură.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „E suficient să vorbești, să tușești sau să strănuți”

La rândul lui, Tudor Ciuhodaru a explicat cum se răsândește virusul gripal.

„Transmiterea se face în special pe cale aeriană. E suficient să vorbești, să tușești sau să strănuți sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafețele contaminate.

Autoritățile medicale spun că se poate transmite și pe cale digestivă. 10% din pacienți au diaree și greață chiar cu 1-2 zile înainte de instalarea sindromului pseudogripal și poate fi transmisă chiar și de la mamă la făt”, a spus medicul.

„Măsurile de prevenție sunt extrem de importante și poate e momentul să facem educație pentru sănătate chiar de la școală. Cei mai afectați sunt cei de peste 50 de ani, cei cu boli cardiace sau pulmonare preexistente.

Îngrijorările sunt legate nu neapărat de severitatea clinică, ci de faptul că se răspândește rapid și de riscul de a genera mutații care să-i permită să se răspândească și mai rapid și să devină și mai periculos și de faptul că nu există un tratament specific, ci doar încercări de combinare de antivirale. Sunt și multe necunoscute legate de acest virus, dar până una alta sursa e persoana infectată”, a explicat Ciuhodaru.

Revista Presei