Această băutură va fi interzisă in Romania! Se dau amenzi usturătoare. De ce nu se mai poate consuma

de: Ana Toma
10 sept. 2020
Această băutură va fi interzisă in Romania! Se dau amenzi usturătoare. De ce nu se mai poate consuma

Atenție români, se schimbă legea. Una dintre cele mai consumate băuturi din România urmează să fie interzisă pentru acești români. În caz contrat, se vor da amenzi usturătoare de până la 25.000 de lei. 

Băuturile energizante sunt delicioase, însă din ce în ce mai mulți copii aleg să le consume. Pentru a evita probleme majore de sănătate, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect cu măsuri împotriva consumului de băuturi energizante de către populaţie.

Astfel, printre prevederile proiectului se numără interdicția vânzării de energizante pentru persoanele care nu au împlinit 18 ani. Cei care vor încălca aceste prevederi vor risca amenzi de la 5.000 la 25.000 de lei.

Care sunt prevederile proiectului

(1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.

(2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.

(3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Ce conțin, de fapt, băuturile energizante 

Dincolo de gustul deosebit pe care îl au, băuturile energizante conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Cafeina este un alcaloid extras din cafea şi ceai, care are un efect excitant asupra sistemului nervos şi stimulent al inimii. Taurina este și ea un aminoacid produs în organism sau compus de sinteză cu efecte la nivel cardiovascular, asupra sistemului nervos central şi muscular.

Astfel, consumate de la vârste fragede, băuturile energizate pot cauza probleme majore pentru minori.