Această buruiană periculoasă vă poate îmbolnăvi foarte grav! Simptomele sunt alarmante! Feriți-vă de ea

08 aug. 2019
Această buruiană periculoasă vă poate îmbolnăvi foarte grav! Simptomele sunt alarmante! Feriți-vă de ea

Ambrozia este o buruiană cu răspandire agresiv invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, recunoscută datorită caracterului nociv al speciei cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă. Este cunoscută sub denumirile populare de iarbă de paragină sau iarba pârloagelor.

Ambrozia e răspândită în special pe terenurile părăsite, pe marginea drumurilor, la marginea localităţilor, dar şi în culturi sau chiar în parcuri. Ambrozia înflorește între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii septembrie, cu potențială prelungire până în luna octombrie în funcție de umiditatea atmosferică.

Sunt extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil. Conform datelor furnizate de cabinetele de alergologie, aprox. 80% din cazurile cu de alergie în perioada iulie septembrie sunt cauzate de ambrozie. Aprox. 10-15% din populație este predispusă la alergiile cauzate de ambrozie. Polenul de ambrozie e purtat de vant, efectele din terenul acesta de la marginea orașului vazandu-se chiar și la locuitorii din centrul orașului

Simptome alergie ambrozie

Calitatea vieții persoanelor afectate de alergia la ambrozie scade considerabil;
Lacrimare, stranut frecvent, nas înfundat tuse, ochi roșii (hiperemie conjunctivala), ducand la rinite cronice ori sinuzite;
Sunt perturbate activitatea zilnică și somnul, apărând indispoziția, iritabilitatea, oboseala;
Mulți dintre cei afectați de acest tip de alergie sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm;
Tratamentul specific de imunoterapie costa în medie 4400 lei/an, nefiind decontat din fondul unic pentru asigurari de sănătate.

Sursa foto: healthline.com