Acest ceai devine toxic! Toți românii îl folosesc. Cum se consumă corect

musetel

Ceaiul din flori de mușețel este unul dintre cele mai consumate ceaiuri, având în vedere multitudinea de beneficii pe care le oferă. Totuși, în cazul în care nu este preparat cum trebuie, acesta poate deveni toxic.

Este foarte bine cunoscut faptul că florile de muşeţel conţin vitamina C şi vitamina B1, minerale, şi ulei eteric. De asemenea, ceaiul de mușețel are nenumărate proprietăţi antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice.

”Uneori, ceaiul de mușețel pate fi folosit pentru a calma colicile sugarilor, senzaţia de greaţă şi balonare, durerile de dinţi, dar şi pentru a ne menţine o piele fină şi pentru a trata iritaţiile şi acneea”, susține Marina Grigore, cu competenţă în apifitoterapie.

Când devine ceaiul de mușețel toxic

Specialiștii atrag atenția că pe lângă beneficiile pe care le are, trebuie să acordăm o atenție sporită în momentul în care preparăm acest ceai.

Dacă este foarte concentrat, ceaiul devine toxic şi face mai mult rău decât bine. Mai mult decât atât, muşeţelul nu trebuie combinat cu aspirină (conţine o substanţă numită cumarină, care în concentraţii mari poate pune viaţa în pericol) ori sedative şi este interzis gravidelor, deoarece poate cauza contracţiile uterine care duc la piederea fătului.

“O cantitate mai mare de plantă pusă la prepararea ceaiului poate deveni toxică. Astfel, luaţi două linguri de floare de muşeţel uscată, puneţi-le într-o cană şi turnaţi 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsaţi la infuzat timp de două minute. Strecuraţi cu grijă ceaiul astfel obţinut şi adăugaţi o linguriţă de miere.

Atenţie! Pentru sugari, adaosul de miere este absolut interzis deoarece provoacă o boală cu urmări grave, denumită botulism. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat”, spune specialistul, potrivit adevarul.ro.

Revista Presei