Aceste mașini vor fi interzise în România! Nu se vor mai putea înmatricula deloc

03 feb. 2020
Aceste mașini vor fi interzise în România! Nu se vor mai putea înmatricula deloc

Pentru că valul de poluare a venit grav și în țara noastră, ar putea fi interzisă înmatricularea autoturismelor Euro 3 şi Euro 4 în România. 

Astfel, Planul Naţional pentru Energie şi Schimbări Cliamtice (PNIESC) al României vorbeşte despre posibilitatea interzicerii înmatriculării autoturismelor cu normă de poluare sub euro 5, pentru ca ţara noastră să poată respecta ţintele de eficienţă energetică şi de mediu asumate prin acest document în faţa Comisiei Europene.

„Reducerea emisiilor GES (gaze cu efect de seră), prin menţinerea unui parc auto cu autovehicule (Euro 6), eficiente sau vehicule cu propulsie electrică şi prin interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 şi Euro 4”, se arată în document.

Astfel, aceasta este una dintre măsurile care pot fi luate de autorităţile de la Bucureşti, cu impact asupra a două dimensiuni ale PNIESC: decarbonarea şi eficienţa energetică.

„Măsura a fost şi va fi susţinută prin programul denumit generic „Rabla”, program care susţine reînnoirea parcului auto naţional prin acordarea unei finanţări nerambursabile sub forma unei prime de casare, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. Până în prezent, programul a suferit diverse modificări, cea mai importantă având loc în anul 2018 prin introducerea programului „Rabla Plus.”

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că Guvernul nu va implementa în acest an o nouă taxă auto pe maşinile second-hand importate.