Aceste pensii se vor tăia! Se schimbă iar legea pensiilor! Pensiionarii care vor lua mai puțini bani (SURSE)

pensii
Photo by Huy Phan on Unsplash

Pandemia a schimbat cursul economic al tuturor țărilor și a dat peste cap planurile guvernelor, care aveau stabilite majorări de pensii și salarii. Este și cazul României, care nu mai are suficiente resurse pentru a duce la bun sfârșit promisiunile fostului executiv, condus de Viorica Dăncilă.

În acest context, surse Antena3 susțin că liberalii pregătesc o modificare a legii pensiilor, prin care să nu mai fie obligați la creșterea de 40% prevăzută în actualul document legislativ. Acest lucru ar urma să se întâmple după alegerile parlamentare, imediat ce va fi învestit și noul guvern, care ar urma să fie condus tot de Ludovic Orban.

Liberalii doresc și eliminarea pensiilor speciale și iau în calcul acest scenariu pentru perioada următoare. Și USR cere impozitarea pensiilor speciale.

Premierul Ludovic Orban spunea recent că pentru a putea fi majorate pensiile este necesară creșterea salariului mediu și a numărului de angajați, pentru ca aceștia să contribuie cu sume mai mari la pensiile de stat. Acesta a mai insistat și pe ideea că executivul își dorește creșterea pensiilor, dar trebuie să existe și bani pentru asta.

Cum ar trebui să se impoziteze pensiile speciale

Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, încă de pe 17 iunie, scrie voceabanilor.ro.

Potrivit unui amendament semnat de PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au fost de acord cu acest amendament și pe 18 iunie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la această lege. Instanţa supremă arăta în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

„Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, spun cei de la ICCJ.

Revista Presei