Aceste produse vor dispărea din toate magazinele. Sunt interzise de la data de 3 iulie

de:
16 iun. 2021
Aceste produse vor dispărea din toate magazinele. Sunt interzise de la data de 3 iulie
Sursa Foto: Alimentarium

Produsele pe care cei mai mulți români le folosesc în rutina lor zilnică vor dispărea complet de pe rafturile magazinelor. Decizia a fost luată la nivel european, acestea fiind total interzise începând cu data de 3 iulie.

Comisarii europeni au impus un anumit termen în legătură cu mai multe produse, iar reprezentanții Ministeurului de Mediu încă încearcă pe ultima sută de metri să vină cu un plan în legătură cu aceste produse.

Produsele interzise de la data de 3 iulie

Pe lista produselor interzise se încadrează beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat, lucruri nelipsite din coșurile românilor.

Alternativele pe care le vor avea românii vor fi farfuriile sau tacâmurile din trestie de zahăr, dar și paiele de carton sau de sticlă care pot fi refolsoite. Cât despre bețișoarele de urechi, încă nu s-a găsit un înlocuitor.

Noile norme vin în condițiile în care comisarii europeni sunt de părere că întreg consumul de plastic trebuie limitat, iar același lucru este valabil ș în cazul pungilor biodegradabile, dar și în cazul mai multor șervețele umede care se descompun foarte greu.

Restaurantele vor renunța și ele la produsele interzise

Nici restaurantele nu scapă de această regulă. Cele care oferă serviciul de livrare la domiciliu vor fi nevoite să înlocuiască toate tacâmurile și caserolele de plastic folosite până acum cu produse mult mai scumpe, însă mai prietenoase cu mediul.

Managerul unui restaurant a mărturisit că într-adevăr, costurile sunt de până la 3 ori mai mari și mai mult de atât, este dificil de găsit un furnizor care să dețină stocuri suficiente.

”Costurile sunt mult mai ridicate faţă de cle din plastic, cred că chiar de 2, 3 ori mai mari. Este foarte greu de găsit furnizori care să aibă stocuri suficiente pentru a putea să ne furnizeze acest tip de ambalaj”, conform Stirileprotv.ro.

Pe lângă produsele uzuale, Comisia Europeană și-a concetrat atenția și asupra echipamentelor de pescuit, în condițiile în care anual, mii de tone de astfel de produse sunt fie pierdute, fie aruncate, atât în mări cât și în oceane.