Acești bani se confiscă! Apare o nouă Poliție. Au anunțat ce vor să facă

05 dec. 2019
Acești bani se confiscă! Apare o nouă Poliție. Au anunțat ce vor să facă

Uniunea Europeană este pe cale să înființeze o nouă poliție. Mai precis, este vorba despre un organism care se va ocupa de combaterea spălării banilor. Conform legilor naționale, una dintre măsurile luate în cazul spălării banilor este confiscarea sumelor care au făcut obiectul infracțiunii. 

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au anunțat astăzi planurile de a întări atribuţiile blocului comunitar în combaterea spălării banilor, după o serie de scandaluri care au afectat băncile europene.

Astfel, miniştrii au cerut Comisiei Europene să analizeze posibilitatea transferării atribuţiilor de supervizare către un organism al UE.

Poliția spălării banilor. Marile puteri nu vor

Miniştrii de Finanţe susţin că ar trebui luat în considerare „un organism al UE cu o structură independentă şi atribuţii directe în privinţa băncilor”, după ce anul trecut s-au opus unui astfel de demers. Ei au cerut, de asemenea, o nouă revizuire a reglementărilor UE privind combaterea spălării banilor, la doar un an după ce blocul comunitar a adoptat a cincea revizuire a reglementărilor sale împotriva spălării banilor.

Înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE, unele din cele mai puternice state, inclusiv Germania, Franţa şi Italia, au susţinut că atribuţiile trebuie transferate către o autoritate UE deoarece organismele naţionale s-au dovedit incapabile de a lupta împotriva spălării banilor.

Mai mult, ele au avertizat că există riscul ca unele autorităţi naţionale de supervizare „să fie direct sau indirect influenţate de instituţiile supervizate sau de grupurile de interese”.

În ultimii ani Europa a fost zguduită de mai multe scandaluri de spălare a banilor care au scos la lumină modul în care infractorii pot exploata sistemul bancar european.

Unul dintre aceste scandaluri a vizat grupul bancar Danske Bank, prin a cărui filială din Estonia au fost efectuate plăţi suspecte în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro, între 2007 şi 2015.