Adevărul despre apa cu lămâie! Ce efecte adverse poate avea, de fapt

Mulți dintre noi știm că apa cu lămâie are nenumărate efecte benefice pentru organism, însă puțini oameni știu că această combinație are și o serie de efecte adverse, dăunătoare pentru sănătate.  

Este bine să știți că un consum prea mare de apă cu lămâie provoacă eroziunea smalțului dinților, întrucât băutura face ca dinții să aibă prea mult mediu acid în jurul lor, fapt ce duce, în timp la o sensibilitate dentară în urma slăbirii smalțului dentar.

Lămâia, ca toate citricile, de altfel, este un aliment acid, iar acidul atacă smalțul dinților și îi face sensibili la cald și la rece. Așadar, pentru protejarea dinților, este recomandat ca băuturile acide să fie băute prin intermediul unui pai. Dacă te confrunți cu erodarea smalțului dentar, mergi la medicul stomatolog.

Lămâia provoacă arsuri

Un alt efect advers al apei cu lămâie sunt arsurile gastrice, mai ales celor care deja se confruntă cu tipul acesta de afecțiune sau care au un stomac sensibil. Arsurile apar când sfincterul esofagian nu funcționează corespunzător, iar acidul din stomac ajunge în esofag și provoacă așa numitul reflux gastric.

Mai grav este atunci când arsurile determină dureri severe în piept, motiv pentru care este bine să știți că eliminarea băuturilor și alimentelor acide ajută la prevenirea sau arsurilor gastrice.

Efect diuretic 

Apa cu lămâie are un puternic efect diuretic, ceea ce înseamnă că provoacă urinări frecvente ce pot duce, în final, la deshidratare. Lămâia conține o cantitate impresionantă de vitamina C, care este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice. Vitamia C crește producția de urină în rinichi și ajută organismul să elimine mai repede excesul de fluide și sodiu.

Așadar, dacă pui prea multă lămâie în apă, există o posibilitate mai mare să mergi mai des la toaletă. Dacă te simți deshidratat, ia în calcul să reduci cantitatea de lămâie din apă.

Revista Presei