Adevărul despre ciocolata neagră. Cât este de periculoasă, de fapt

15 feb. 2020
Adevărul despre ciocolata neagră. Cât este de periculoasă, de fapt

Ciocolata neagră este prefreată de multe femei, mai ales în timpul unei diete. Pentru că nu a-r îngrășa la fel de mult ca cea normală, acest tip de ciocolată este recomandat chiar și de nutriționiști.

Totuși, care este adevărul? Nutriționistul Lygia Alexandrescu a vorbit și despre părțile ei rele, dar și despre cele bune. Medicul spune că aceasta conține o cantitate mare de cacao, bogată în substanțe numite flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante.

Ciocolata cu lapte crește colesterolul

Lygia susține că grăsimile din ciocolata cu lapte contribuie la creșterea colesterolului rău.

”Grăsimile din ciocolata cu lapte sunt săturate, iar consumul lor crește componența nocivă a colesterolului și deci riscul de boală coronariană.”, a declarat aceasta.

Ar avea proprietăți miraculoase

„În păstaia de cacao există semințele de cacao și acestea conțin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai găsesc într-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapă, ceai verde, etc.

Proprietățile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atât în media, cât și în jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental că, prin consumul de alimente de origine vegetală bogate în flavonoizi, organismul este protejat împotriva stresului oxidativ, adică își manifestă capacitatea de substanță antioxidantă”, explică nutriționistul.

Ce ciocolată să consumați

Antioxidanții și flavonizii fac totul. Prezenți în cantitatea de cacao, flavonoizii

„Atunci când cantitatea de antioxidanți din organism scade, radicalii liberi acționează negativ și variat asupra organismului, de la creșterea nivelului colesterolului sanguin și până la modificarea structurii membranei celulare și apariția celulelor tumorale. Așadar, antioxidanții și, în special, flavonoizii au o importanță deosebită pentru organismul uman.

Și, după cum se știe că în cacao se găsesc mari cantități de flavonoizi care rămân biodisponibili și în ciocolată, s-a emis această ipoteză despre beneficiul ciocolatei cu multă cacao, adică a ciocolatei amare sau negre.

Acesta este motivul pentru care ciocolata neagră trebuie preferată în locul ciocolatei cu lapte sau cu alte inserții cum ar fi alunele, cerealele, caramelul sau stafidele”, afirmă nutriționistul.

Medicii nu interzic consumul regulat

Puteți consuma ciocolată neagră în mod regulat. Aceasta nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

„Niciun studiu clinic nu indică un consum anume de ciocolată amară pentru că aceasta să fie benefică sănătății”, arată nutriționistul.