Adevărul despre popcorn! Ce conțin, de fapt, floricelele de porumb

29 feb. 2020
Adevărul despre popcorn! Ce conțin, de fapt, floricelele de porumb

Popcornul se află printre preferințele românilor. Fie că mergi la film, fie că îl consumi acasă cu prietenii și familia, floricelele de porumb sunt nelipsite.

Totuși, puțin știu ce conțin, de fapt, floricelele de porumb. InfoCons a făcut un studiu, în care a analizat mai multe sortimente de popcorn.

S-au analizat 19 tipuri de produse de la următorii producători:

– PCO Group România S.R.L.,

– Carrefour S.A.

– Star Foods E.M. S.R.L.

– Mogyi România S.R.L.

– Best Foods Prod. S.R.L.

– Star Foods E.M. S.R.L.

– Intersnack România SRL.

Aditivi alimentari

S-a descoperit că popcornul conține între 0 și 3 aditivi alimentari. Mai exact, 21.05% au în conţinutul lor o cantiate de 3 aditivi alimentari, 10.52 % au în conţinutul lor o cantitate de 2 aditivi alimentari, 21.05% au în conţinutul lor 1 aditiv alimentar, iar  47.36% nu au niciun aditiv alimentar în conţinutul lor.

Aditivul cel mai des intalnit este E322 in 26.31%, au arătat specialiștii.

Alți aditivi

E631 este un aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic.

Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

E627, un aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic.

Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau din sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Guanilaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Atenție!

Specialiștii recoamndă ca persoane astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

Floricelele conțin o tonă de zahăr

Potrivit studiului, la 100 grame de produs, acesta variază între 1g și 58g (peste 10 pliculețe de zahăr ). Vezi aici studiul complet!

Popcornul conține și alergeni. 57% din produsele analizate au menționat pe etichetă alergeni precum: Lapte, gluten (grâu, orz), soia, urme de arahide și fructe cu coajă lemnoasă.