Adevărul despre sparanghel! De ce este atât de căutat în Germania! Leguma nr. 1 în detoxifiere

sparanghel

Cu toate că în străinătate și mai ales în Germania sparanghelul este la mare căutare, chiar și pe timp de criză, în România această legumă este mai puțin cunoscută și folosită. Totuși, specialiștii o consideră un adevărat deliciu, având numeroase proprietăți benefice. 

Sparanghelul, legumă nr. 1 în detoxifierea organismului

Chiar dacă românii nu o folosesc și mai mult preferă doar să o culeagă pentru bani în alte țări, sparanghelul este considerată o legumă importantă în alte țări. Conform specialiștilor, sparanghelul este sursă bună de fibre și de vitamine, precum A, C E și K.

Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen, 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia și are 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, fiind perfect pentru dietele de slăbit.

Mai mult, este bogat și în glutation, un antioxidant ce protejează organismul de radicalii liberi, ce pot duce la apariția cancerului. O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând digestia un proces mai uşor.

Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces și are efecte benefice şi asupra tractului urinar, prevenind infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.

Cum se gătește sparanghelul

Sparanghelul este perfect în diete şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Totuși, ca să-şi păstreze calităţile nutritive, gătiţi-l fie pe grătar, fie fiert la abur. Introdus în apă, îşi pierde din calităţi.

Înainte de a găti sparanghelul, leguma trebuie curățată rapid sub un jet de apă rece, apoi tijele trebuie rupte, deoarece capătul gros are o consistentă lemnoasă și nu poate fi mâncat.

Îndoaie fiecare tijă și ea se va rupe singură din locul în care este bună de consumat. Partea de lemn se aruncă, iar tijele poti fi gătite întregi sau tăiate în bucăți de câți centimetri.

Cel mai frecvent, sparanghelul este pregătit la abur, dar el poate fi preparat și pe grătar, prăjit sau la cuptor sau la microunde. La abur este nevoie de 2-3 minute, iar la cuptor, unde poate fi pus direct în tavă și stropit cu ulei, sare și piper durează 15 minute. De asemenea, poate fi pus un minut două pe grătarul încins.

 

 

 

Revista Presei