Adevărul șocant din teren: câți români sunt mulțumiți de doctorii care îi tratează

spital

Știrile negative, scandalurile, dramele și tragediile sunt cele mai interesante pentru români, astfel că mass media prezintă în exces astfel de cazuri. Printre cea mai denigrată categorie socială este cea a medicilor și de multe ori la televizor urmărim doar jumătatea goală a paharului. Și totuși, din teren lucrururile arată un pic diferit.

Un raport al Observatorului Român de Sănătate arată că 8 din 10 pacienți se declară mulțumiți de medicul care îi tratează.În același timp, doar o cincime dintre bolnavi reclamă lipsa de curățenie din spitale. Rezultatele au luat-o prin surprindere pe ministrul Sănătății, care se aștepta la un grad mai mare de nemulțumire. Raportul are la bază răspunsurile a peste 120 de mii de pacienți, relatează TVR.

Analiza Observatorului Român de Sănătate ne arată că în topul spitalelor, din punctul de vedere al serviciilor medicale, se află o maternitate din Iași, urmată de un spital de Recuperare din Cluj Napoca și o altă maternitate din Brașov. Pe de altă parte, din punctul de vedere al curățeniei, pe primul loc se află Institutul Inimii din Cluj Napoca, urmat de două spitale din București – Spitalul de Nefrologie și cel de Urgențe oftalmologice.

Românii par resemnați în legătură cu faptul că trebuie să-și cumpere singuri medicamentele de care au nevoie. Din peste 300 de spitale, doar 64 au avut un număr suficient de chestionare completate, în așa fel încât rezultatele să poată fi considerate relevante.

Vezi și Surpriză uriașă! Cu ce se ocupă acum Irina Tănase, actuala iubită a lui Liviu Dragnea

Descoperirea oamenilor de știință

Probabil fiecare dintre noi s-a întrebat cel puțin o dată ce se întâmplă după ce ajungem la capătul vieții. Ei bine, mai mulți oameni de știință au făcut o descoperire de-a dreptul uimitoare, pe care au ales să o facă și publică. Se pare că unele părţi ale corpului ar rămâne încă funcţionale şi la câteva zile după ce restul corpului încetează să mai funcţioneze.

Descoperirea ar putea schimba modul în care privim transplantul de organe. La şoareci, peste 515 de gene au funcţionat la capacitate maximă până la 24 de ore de la deces. La peştele zebră, 548 de gene au rămas funcţionale patru zile la rând, după ce animalul a decedat, potrivit sciencealert.com.

Cercetările anterioare au identificat un mănunchi de gene din cadavre umane, care au rămas active timp de 12 ore, de la ora decesului. Această descoperire este de mare interes și ar putea revoluționa medicina. Mai mult decât atât, multe vieți ar putea fi salvate și nu ar mai exista atât de multe probleme la capitolul donări de organe.

Oamenii de știință vor continua să cerceteze această zonă și speră să ajungă la concluzia pe care foarte mulți o așteaptă. Deocamdată premisele sunt unele foarte bune și tot ceea ce au descoprit până acum reprezintă un pas imens.

Revista Presei