Adio pensii! Anunțul care va întrista 5 milioane de pensionari

Pensiile se majorează sau nu se majorează? Aceasta este întrebarea momentului în lupta PNL-PSD. Din păcate, ultimul anunț va întrista cei 5 milioane de români care așteaptă un răspuns.

Comisia Europeană a intervenit și nu vrea majorări de pensii. Potrivit Executivului, o majorare de 40% ar fi fatală pentru România.

Deficitul va exploda

Oficialii susțin că deficitul va exploda, pur și simplu, dacă pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie 2020. Această creștere ar putea majora deficitul la 6,1% în 2021. Mai mult, va provoca un ”mare risc de sustenabilitate fiscală” în România.

De asemenea, datoria publică a României ar putea crește foarte mult, ajungând, în 2030, la 90% din PIB (față de doar 35% în 2018).

România, între țările cu deficit excesiv

„Dacă este să vorbim despre procedura privind dezechilibre macroeconomice, avem acum trei ţări cu dezechilibre excesive şi zece ţări cu dezechilibre. Ciprul, Grecia şi Italia au dezechilibre excesive, au avut şi anul trecut. În acelaşi timp, Germania, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Olanda, Portugalia, România şi Suedia înregistrează dezechilibre.

Singura diferenţă comparativ cu anul trecut este că în Bulgaria au fost acum corectate. Sofia a înregistrat progrese importante în consolidarea guvernanţei sectorului financiar, datoria corporativă a scăzut, s-a diminuat şi ponderea creditelor neperformante”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.

Ce spune noul premier desemnat

Florin Cîțu a declarat că va reduce, gradual, deficitul.

”Eu sunt primul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo (la Ministerul de Finanțe – n.r.) era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie, vom scădea sub 3,6% deficit bugetar.

Planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului e un plan credibil. Ce s-a putut face pentru reducerea cheltuielilor am făcut. Dar acum Parlamentul ne subminează din interior și desface ce noi am făcut”, a declarat Florin Cîțu, în timpul audierii.

Revista Presei