Află pe loc dacă apa de la robinet este potabilă: Iată care este cea mai simplă metodă

28 sept. 2020
Află pe loc dacă apa de la robinet este potabilă: Iată care este cea mai simplă metodă
Photo by Anandan Anandan on Unsplash

Românii au început în ultimii ani să consume din ce în ce mai multă apă plată îmbuteliată, din cauza calității îndoielnice a apei de la robinet. Din fericire, poți afla destul de simplu dacă apa de la robinetul tău este potabilă sau nu. Iată care sunt cele mai bune indicii:

1. Culoarea

Deschide robinetul și lasă apa să curgă vreme de 1-2 minute. Umple mai apoi paharul și ține-l în bătaia luminii. Dacă apa este tulbure, galbenă sau maro, probabil că țevile sunt ruginite sau că apa este poluată.

2. Verifica daca exista impuritati

Verifică apa cu atenție. Pentru a fi potabilă, în aceasta nu ar trebui să se prezinte particule de diferite culori. Particulele roșii, portocalii sau maronii pot fi cauzate de conductele vechi, pline de rugină. Dacă zaresti particule de culoare neagră, înseamnă ori că în apă există prea multe substanțe chimice, ori că țevile au început să se deterioreze.

3. Mirosul

„Daca apa miroase a inalbitor, cel mai probabil e din cauza clorului adaugat in apa tocmai pentru a omori diversele organisme periculoase. Nu este daunator, in cantitati mici. Ar fi o idee buna sa folosesti un filtru pentru a elimina mirosul. Daca apa miroase a pamant sau a mucegai , exista ceva organic care se descompune in apa sau in canalizare. Daca apa are miros de oua stricate, inseamna ca exista bacterii care cresc in apa. Lasa apa sa stea intr-un pahar cateva minute si miroase-o din nou. Daca nu mai miroase a oua stricate, inseamna ca bacteria se afla in canal nu si in apa.

4. Gust

Daca are un gust urat, scuipa imediat apa. Un gust metalic ar putea insemna ca nivelurile de pH sunt scazute sau ca exista surplus de minerale in apa. Se intampla, de cele mai multe ori, din cauza tevilor ruginite. Daca are gust de inalbitor, inseamna ca exista substante chimice de curatare in apa potabila.

5. Verifica tevile in mod regulat

Daca conductele sunt la vedere( nu in pamant), uita-te daca acestea prezinta reziduuri albastre sau albe. Daca nu ajungi la tevi, uita-te in interiorul toaletei si verifica daca exista rugina sau nu rugina sau pete albastre,” notează aflacum.ro.

Sfat

Dacă ai motive să te îndoiești de calitatea apei de la robinet, nu o bea în stare naturală. Filtreaz-o și apoi consum-o. Ca alternativă, poți consuma apa plată din comerț.