Ai acest televizor acasă?! Este un mare pericol! Ce ți se poate întâmpla

Milioane de români au acest tip de televizor în casă. Specialiștii arată că există pericole reale, iar daunele pot fi, nu numai în viața digitală, ci și în cea reală. 

„Au existat cazuri în care smart TV-urile au căzut pradă unor atacuri ransomware similare cu Simplocker şi „police virus” – cazuri în care li se cere victimelor să plătească o răscumpărare pentru a recăpăta accesul la dispozitivele lor. În 2018, un vierme numit ADB.Miner a compromis mii de dispozitive Android, inclusiv o mulţime de smart TV-uri cu sistem Android şi le-a folosit pentru a mina monede digitale pentru atacatori. Totodată, mulţi utilizatori îşi rootează dispozitivele şi instalează software-uri din afara magazinului Google Play pentru Android TV. Odată ce i s-a făcut root unui dispozitiv, pot fi rulate pe acesta aplicaţii, iar dacă sunt maliţioase, se pot folosi de diferite permisiuni în scopul furtului de informaţii din conturile folosite în alte aplicaţii, pot executa un keylogger sau pot neutraliza, în general, nivelele de securitate ale sistemului (…) O altă ameninţare destul de îngrijorătoare o reprezintă configurarea slabă a smart TV-ului dumneavoastră. Aceasta ar putea fi vina vânzătorului, care a modificat sistemul de operare de bază pentru a adăuga noi funcţionalităţi, sau ar putea să se datoreze propriei neglijenţe a utilizatorului, uneori chiar o combinaţie a celor două”, sunt de părere experţii Eset, un producător de soluţii de securitate.

Daune atât în viaţa reală, cât şi în cea digitală

Specialiștii explică faptul că există un arsenal de instrumente pe care hackerii le pot combina şi le pot folosi pentru a provoca daune atât în viaţa reală, cât şi în cea digitală a unei persoane.

„Cele mai frecvente exemple de configurare greşită a dispozitivului care, în cele din urmă, lasă loc unui atac cibernetic includ păstrarea porturilor deschise, utilizarea protocoalelor nesigure, permiterea mecanismelor de depanare, utilizarea unor parole slabe, implicite sau lipsa utilizării acestora, precum şi utilizarea unor servicii inutile ducând, ca urmare, la extinderea suprafeţelor de atac. Astfel de setări neglijente au dus la atacuri precum ADB.Miner, în care un vierme a scanat după dispozitive cu ajutorul Android Debug Bridge (ADB), deschis către conexiuni la distanţă. Smart TV-urile pot veni cu diferite vulnerabilităţi de securitate, făcându-le, astfel, o pradă uşoară pentru hackeri. Acestea includ defecte care fac posibilă controlarea de la distanţă a unor modele TV folosind API-uri publice sau vulnerabilităţi care le permit atacatorilor să ruleze comenzi arbitrare pe sistem. Spre exemplu, anumite atacuri reale s-au bazat pe utilizarea comenzilor HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) pentru a obţine permisiunile de administrator şi a executa acţiuni rău intenţionate pe dispozitiv”, scriu specialiștii de la Eset.

Pot lansa un atac în doar câteva secunde

Experții mai arată faptul că atacatorii pot realiza o serie de acţiuni rău intenţionate și pot lansa un atac în doar câteva secunde.

„Pe măsură ce televizoarele inteligente dobândesc tot mai multe funcţii, cantitatea şi sensibilitatea datelor pe care le gestionează sunt tot mai atrăgătoare pentru cibernetici. Televizoarele pot fi folosite greşit pentru a spiona utilizatorii cu camerele şi microfonul sau pot acţiona ca puncte de pornire pentru atacuri la alte dispozitive din reţelele de acasă şi corporative. Cu cât mai mulţi cumpără aceste dispozitive IoT şi altele similare, cu atât mai mulţi atacatori trebuie să proiecteze noi modalităţi de a profita de gama diversă de produse din ecosistemul IoT. Acest lucru subliniază necesitatea conştientizării unora dintre vectori-cheie de atac şi, prin extensie, a modalităţilor de a rămâne în siguranţă”, precizează specialiștii.

Loading...

Revista Presei