Ai aceste simptome ciudate? Este posibil să fie urmările supradozei de cofeină! Ce trebuie să faci rapid

25 mai 2020
Ai aceste simptome ciudate? Este posibil să fie urmările supradozei de cofeină! Ce trebuie să faci rapid
Cafea

Obișnuiți să beți mai multe cafele tari, eventual lângă un pahar de coca cola? Sau ceaiuri și sucuri, care conțin cofeină? Ei bine, aveți mare grijă la doza ingerată pentru că va poate fi chiar și fatală. Aceasta este cea mai utilizată substanță psihoactivă din lume. Desi majoritatea consuma stimulentul in doze moderate, supradoza e mult mai periculoasa decat credem, conform Science Alert.

Cofeina consumată în cantități echilibrate, nu are efecte nocive asupra corpului,însă pudra de cofeina în formă concentrată este foarte puternică și poate deveni chiar și toxică.

Agentia guvernamentala FDA din SUA avertizeaza ca o singura lingurita de pudra de cofeină înseamnă de fapt 28 de cești de cafea, motiv pentru care au fost introduse mai multe reglementari privind vanzarea ei in mai multe state, ca urmare a unor supradoze ce au rezultat in decese.

Ce efecte secundare poate produce cofeina

Conform unui raport condus de Rebecca Harsten, din cadrul Spitalului Regina Elisabeta, din Londra, chiar si o cantitate mica de cofeina poate duce la efecte toxice semnificative, scriu și cei de la Digi World.

“Ingerarea cofeinei intr-o cantitate mai mare de 1-2 g cauzeaza efecte toxice semnificative,” au scris cercetatorii in studiu. “Supradozele fatale de cofeina au avut loc in cazul ingerarii a peste 5 g sau cu o concentratie de cofeina in sange mai mare de 80mg/L.”

Supradoza de cofeina poate duce la numeroase efecte secundare nocive  cum ar fi palpitatii, transpiratie, anxietate si probleme de respirat. Poate duce la scaderea tensiunii arteriale, hiperventilatie si varsaturi. Dacă aveți aceste simptome, beți multă apă și dacă nu vă reveniți mergeți la cel mai apropiat spital sau medic pentru recomandări.