Ai albit prematur? Poți avea o boală gravă! Atenție la semne

26 ian. 2020
Ai albit prematur? Poți avea o boală gravă! Atenție la semne

Albirea părului este un proces normal atunci când înaintezi în vârstă. Totuși, în momentul în care nu ai nici 25 de ani și ai început să albești, ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare.

Apariția firelor albe la vârsta nepotrivită poate fi un semn de alarmă. Unele persoane se confruntă cu albirea prematură încă din adolescență.

Desigur, albirea poate fi și ginetică, dar poate fi și cauzată de anumite șocuri. Potrivit studiilor, albirea prematură poate arăta și existența unor afecţiuni în organism, printre care şi scăderea densităţii osoase.

Deficiența de cupru

Aceasta cauzează cel mai des albirea părului. Acesta lucru afectează în mod direct producția de melanină. Potrivit cercetătorilor, firele albe pot să apară din cauza stresului. Grijile duc la epuizarea rezervelor de vitamina B din organism (complexul de vitamine B din dieta zilnică este indispensabil pentru un păr frumos).

De asemenea, dacă ai suferit un șoc emoțional, părul poate albi în câteva ore sau zile. Are loc descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr. Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.

Cum e afectat foliculul de păr

Acesta poate fi afectat și de factori externi, precum expunerea la fumul de ţigară, la poluare şi la radiaţiile ultraviolete. Astfel, stresul cronic, vopsirea, carența de antioxidanți, toate duc la cărunțirea prematură.

Părul poate să albească și din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afecţiuni şi traume ale scalpului (sinuzită, răceală cronică, vitiligo, anemie, carenţă de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism).

Anemie

Este un semn că poți suferi de anemie pernicioasă, afecțiune a sistemului imunitar, determină anticorpii din organismul tău să distrugă anumite celule din stomac și împiedică absorbția vitamiei B12 în organism sau de boli.

O altă boală de care poți suferi este Vitiligo. Aceasta afectează și pielea, distrugând melanocitele și ducând la apariția unor zone pe care pielea și părul sunt albe.

Malnutriţia, fumatul, dar şi unele medicamente alterează, de asemenea, funcţiile corpului, afectând producţia de melanină (pigmentul ce dă culoarea părului).

Lipsa acidului folic afectează părul

Acidul folic are rol major în creşterea celulelor şi sinteza proteinelor. Albirea și căderea părului pot apărea și din cauza lipsei de magneziu, fier și iod.

Dacă te confrunți cu o albire prematură, poți avea o disfuncție a glandei tiroide. Conform unui studiu publicat în august 2008 în Jurnalul de Endocrinologie şi Metabolism (Journal of Endocrinology and Metabolism) hipotiroidia și hipertiroidia pot afecta producția de melatonină din păr ducând la încărunțirea prematură.

Melanocitele încetează, în timp, să mai producă melanină.