Ai lăsat o persoană care a consumat alcool să-ți conducă mașina? Iată ce riști din punct de vedere penal

28 mai 2020
Ai lăsat o persoană care a consumat alcool să-ți conducă mașina? Iată ce riști din punct de vedere penal

Ai fost la o petrecere, ai consumat alcool și tu și prietenii tăi și vrei să mergi acasă cu mașina? Nu vrei să riști, așa că-ți rogi colegul care a băut să-ți conducă autovehiculul personal, pe idee că dacă vă oprește poliția va suporta el consecințele. Ei bien, greșești și s-ar putea să te trezești cu dosar penal.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehicului trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge”.

Astfel deţinătorul unei maşini care o încredinţează unei persoane despre care nu a ştiut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă persoana respectivă are sub 0,80g/l alcool pur în sânge, conform avocat.net.

Ce spune Codul Penal

Conform Codului Penal, este infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului”. Textul de lege nu spune clar, însă, că ar exista un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost dată mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice trebuie să îl aibă.

Înalta Curte a arătat că o altă faptă, și anume cea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, prevede nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80g/l, pentru a atrage incidența legii penale. În acest context, spun judecătorii Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu ar fi justificat un regim mai aspru în privința încredințării, spre deosebire de fapta prevăzută anterior, unde nivelul minim de alcoolemie este necesar.