Ai ochii de această culoare? Ultimele studii arată un risc crescut de cancer! Avertismentul specialiștilor

23 iul. 2020
Ai ochii de această culoare? Ultimele studii arată un risc crescut de cancer! Avertismentul specialiștilor

Culoarea ochilor este mai importantă decât am crede, motiv pentru care cercetătorii au întreprins numeroase studii pentru a vedea ce impact are aceasta asupra stării noastre de sănătate și de ce trebuie să ne ferim. Ruth Williams, președinte al Academiei Americane de Oftalmologie și oftalmolog la Clinica Wheaton Eye din Chicago a dat câteva informații esențiale.

Europenii cu ochii albaştri, verzi sau gri trebuie să fie foarte atenți pentru că au un risc ridicat  de a deveni dependenți de alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui), arată un studiu recent.

„Din punct de vedere clinic, persoanele cu irisuri albastre sau de culoare deschisă tind să fie mai sensibile la lumină”, a declarat Ruth Williams.

De asemenea, persoanele care au aceste culori la ochi prezintă un risc mai mare de cancer. Motivul este că ochii de culoare deschisă au mai puțin pigment pentru a-i proteja de razele UV și, astfel, prezintă un risc mai mare pentru melanom, un cancer extrem de rar și periculos.

”Persoanele cu o culoare deschisă a irisului trebuie să poarte ochelari de soare cu protecție UV”, recomandă dr. Williams. Cei cu ochii căprui au timp de reacție mai rapid decât cineva cu ochi albaștri, arată un alt studiu.

Persoanele cu ochii albaștri, risc crescut de diabet

Un alt stiud arată că persoanele cu ochi albaștri prezintă risc mai mare pentru dependența de alcool în comparație cu cei cu ochii mai întunecați și aduce dovezi suplimentare ideii că alcoolismul are o componentă genetică. Cercetătorii americani au analizat profilurile genetice de la 1.263 de persoane pentru acestu studiu.

În anul 2008, și oamenii de știință danezi au realizat un studiu pe culoare ochilor și au descoperit că persoanele cu ochi albaştri au acelaşi strămoş comun. După o mutaţie genetică, în urmă cu mii de ani, s-a născut primul om cu ochi albaștri.

Conform aceluiaşi studiu, persoanele cu ochi albaştri ar fi mai empatice, mai competitive și mai puţin anxioase, ceea ce este o veste foarte bună pentru ei

În plus, persoanele cu ochi albaștri ar prezenta risc mai crescut de a face diabet şi ar avea abilități pentru a fi buno jocul de golf în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise.