Alertă de gradul 0! Inspectorii ANPC au găsit insecte în mâncarea livrată către clienți! Locațiile care au fost amendate și închise

anpc inspector

Pandemia nu schimbă obiceiurile comercianților și nici pe cele ale inspectorilor ANPC, care s-au întors pe teren pentru a se asigura că toți consumatorii au parte de serviciile pe care le plătesc și că sunt corect informați cu privire la acestea.

Astfel, ca parte a campaniei de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatrilor (ANPC), pe 22.05.2020, s-a verificat modul în care operatorii economici care își desfășoară activitatea în piețele agroalimentare din județul Călărași respectă legislația în vigoare și depturile consumatorilor.

Sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, a Directorului General, Paul Anghel și a Secretarului General, Eduard Ștefan Olteniceanu, echipe mixte ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București și ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Călăraşi au realizat verificări la 17 operatori economici din oraşul-reședință de județ (magazine specializate în comercializarea peştelui, magazine mixte, brutării /patiserii şi produse de panificaţie, restaurante cu activităţi de livrare la domiciliu).

Până în acest moment, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care 15 amenzi în valoare de 145.000 de lei și 2 avertismente. Pentru alţi 9 operatori economici procedura de verificare continuă și în zilele următoare.

De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la vânzare a 421 kg de produse alimentare în valoare totală de 7.420 lei, precum și oprirea temporară de la comercializare a 35 kg de produse de panificație/patiserie .

Ca urmare a abaterilor constatate în timpul controlului, a fost dispusă oprirea temporară a activităţii de prestări servicii alimentaţie publică sau comercializării produselor până la remedierea deficienţelor pentru 7 operatori economici.

Care au fost cele mai grave nereguli găsite

– nerespectarea condițiilor de vânzare și păstrare a peștelui, produselor din pește şi a cărnii (spații neigienizate, utilaje cu grad avansat de uzură, cu rugină)

– existența la vânzare a unor produse alimentare modificate organoleptic (pește, produse din peşte, carne)

– abateri de informare-caracterizare la produse alimentare, respectiv lipsa etichetei de produs sau folosirea unor etichete cu informații incomplete.

– în cazul unităților de alimentație publică, cu autoservire, s-a identificat folosirea unor spaţii neigienizate, ustensile improprii, uzate, murdare, materii prime/produse culinare fără elemente de identificare-caracterizare, existența insectelor congelate în produsele aflate la păstrare, spaţii frigorifice cu rugină, neigienizate, nerespectarea regulii vecinătăţilor, lipsa informării în privinţa prezenţei ingredientelor alergene în preparatul finit

– s-au constatat practici comerciale incorecte, respectiv, înşelătoare (ex: comercializarea peştelui prezentat ca fiind proaspăt în contextul în care acesta provenea din peşte decongelat).

Revista Presei