Alertă de la APC! Adevărul despre acest produs pe care îl consumăm în fiecare zi

04 mart. 2020
Alertă de la APC! Adevărul despre acest produs pe care îl consumăm în fiecare zi
0206CO.SANDWICH

Poate că suntem mai grăbiți sau poate nu avem chef să gătim sau să ieșim în oraș să mâncăm ceva gătit. Mulți dintre noi mâncăm sandviș-uri în care putenm repede ceva pe pâine. Ei bine, acest preparat este plin de aditivi alimentari, conform unei analize făcută de Asociația pentru Protecția Consumatorilor. 

Să spunem că facem un sanviș cu pâine, mrgarină, și pate. Un astfel de sadviș simplu conține 22 de E-uri, unele dintre ele foarte periculoase pentru organism. Astfel, un astfel de sadviș conține:

E120: carmin,

E1404: amidon de porumb,

E160a: Beta-caroten,

E202: sorbat de potasiu,

E250: nitrit de sodiu,

E300: acid ascorbic,

E301: Ascorbat de sodiu,

E316: izoascorbat de sodiu,

E322: lecitina,

E330: acid citric,

E412: guma guar,

E415: guma xantan,

E452: polifosfati,

E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi,

E472c: esterii glicerolici ai acidului citric,

E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi,

E475: poliglicerol acizi grasie,

E476: Poliricinoleat de poliglicerol,

E621: glutamat monosodic.

Ce sunt aditivii alimentari (E-urile)

Substanțele care se adaugă alimentelor pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute sub denumirea de aditivi alimentari. Unii aditivi alimentari au fost folosiți de secole pentru conservare – cum ar fi sarea (în carne precum slănină sau pește uscat), zahărul (în marmeladă) sau dioxidul de sulf (în vin).

De-a lungul timpului, mulți aditivi alimentari diferiți au fost dezvoltați pentru a răspunde nevoilor producției de alimente, deoarece producerea de alimente la scară largă este foarte diferită de a le face la scară mică la domiciliu. Aditivii sunt necesari pentru ca alimentele procesate să rămână în siguranță și în bune condiții pe parcursul călătoriei sale de la fabrici sau bucătării industriale, în timpul transportului către depozite și magazine și, în final, către consumatori.

Aditivii alimentari pot fi obținuți din plante, animale, minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat produselor alimentare pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice pe care consumatorii le iau de cele mai multe ori de la sine.

Există câteva mii de aditivi alimentari folosiți, toți fiind concepuți pentru a face o muncă specifică pentru ca alimentele să fie mai sigure sau mai atrăgătoare. Organizația Mondială a Sănătății , împreună cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură, grupează aditivii alimentari în 3 categorii largi, în funcție de proprietățile lor: Agenți pentru intensificarea gustului, preparate enzimatice sau alți aditivi (folosiți pentru o varietate de motive cum ar fi: Îndulcire, conservare și colorare).