Alertă la granițele României! Medicii au anunțat marele pericol: Este vorba despre o boală gravă

12 nov. 2019
Alertă la granițele României! Medicii au anunțat marele pericol: Este vorba despre o boală gravă

Alertă maximă la granițele României! Medicii au anunțat marele pericol în care ne aflăm. Este vorba despre o boală extrem de gravă.

Specialiștii au declanșat alerta după ce a apărut o anumită problemă în regiuni din Ucraina, aflate în graniţă cu țara noastră.

Alertă la granițele României

Este stare de alertă la graniță. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România.

Informația a fost făcută public de directorul instituţiei, Liliana Grădinariu. Potrivit sursei citate, în legătură cu atenţionarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existenţa unor cazuri de difterie în Ucraina, DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României.

Liliana Grădinaru a susținut că , în condiţiile în care acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet. Grădinariu a menţionat că, în acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Ce este difteria

Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.