Alertă maximă! Pensiile care nu se mai pot plăti! Milioane de români vor fi afectați

cupon-pensie

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu dă asigurări că Guvernul va găsi resurse pentru a plăti pensiile și salariile la timp și mai mult decât atât caută soluții pentru mărirea acestora. În plină pandemie, însă situația este una critică. În urmă cu un an de zile, când Guvernul PSD era la putere, se vorbea mult despre un gol bugetar de 14 miliarde.

Odată instaurat Guvernul PNL, discuțiile pe acest subiect s-au mai stins, însă nici până la această oră nu se știe de unde va face executivul rost de bani pentru a balansa bugetul.

Deputatul USR Claudiu Năsui, economist de top avertiza în urmă cu ceva timp că Guvernul a ajuns la fundul sacului și că asta ne va costa foarte scump și că vom ajunge în timp la situația dramatică de a nu mai fi bani pentru pensii.

Avertismentul lui Claudiu Năsui

„Guvernul (PSD) a ajuns la fundul sacului de multă vreme. Au trăit pe datorie, dar și asta acum ne penalizează pentru că și piețele financiare ne dau dobânzi din ce în ce mai mari. În plus, atunci când te îndatorezi în intern faci ceea ce se numește „crowdout”, adică iei din resursele economiei reale și lași mai puțin pentru ea. De aceea a crescut ROBOR-ul.

Situația e foarte gravă. Actualii guvernanți s-au bazat probabil că problemele vor veni pentru următoarea guvernare, așa că nu le-a păsat.

Ministrul finanțelor recunoaște acum de o gaură de 7 miliarde. Dar în realitate gaura e aproape dublă. Să vă spun de ce. Din diferența între buget și execuție bugetară ne dăm seama ușor că deficitul pentru anul acesta este deja sub-estimat în buget cu ~5 miliarde de lei. La care se adaugă legea pensiilor cu încă 8.5 miliarde impact pe anul acesta. Deci aproape 14 miliarde lipsă. E enorm.

În plus ministrul ne zicea zilele astea că își asumă o creștere a deficitului peste 3% din PIB, dar doar pentru investiții. Dar ce înseamnă că își asumă? Plătește el din buzunarul lui diferența? Absolut deloc. Ne lasă pe noi cu datorii și ne duce în criză. Nu el o să sufere când vine corecția. Noi o să suferim. Și în plus, știți ce vor ei să spună prin „investiții”, nu? PNDL. Notoriu program PNDL. Notoriu pentru risipă, furt și gonirea fondurilor europene. O schemă inventată chiar de domul Liviu Dragnea, când era ministru al dezvoltării. O schemă care ne-a păgubit enorm, mult mai mult decât ne-a „scos din noroaie”, cum spunea prim-ministrul. Suna bine în teorie, în practică a fost un dezastru complet.

Prima măsură care ar trebui luată este stabilizarea cheltuielilor publice. În 2018, cheltuielile statului român au crescut cu 46.3 miliarde de lei. Doar în primele 5 luni din 2019 au mai crescut cu încă 19.5 miliarde de lei. Nu putem continua așa decât dacă vrem să ne prăbușim complet. Ca să avem o imagine a cifrelor, deficitul pe primele 5 luni este de 14.7 miliarde. Deci deficitul e mai mic decât creșterea cheltuielilor. Economia privată muncește și plătește taxe și impozite mari, dar nu pe măsura cheltuielilor.

A doua măsură este eliminarea pensiilor speciale, sau impozitarea lor cu 95%, dacă pică la CCR propunerea de eliminare. De acolo s-ar echilibra mult bugetul. Anul trecut s-au dat 9.5 miliarde pentru pensii speciale. Anul acesta sunt bugetate 12 miliarde.

A treia măsură este eliminarea PNDL. Este un program care și-a arătat efectele. S-a furat ca din codru din el. Supra-prețuri de 8 ori mai mari. Mai grav este că acest program a blocat de fapt dezvoltarea. În loc să facem absorbție de fonduri europene, primarii noștri au mers pe PNDL. La fonduri europene se fură mai greu. Ca să nu mai spunem că acest program a consolidat baronizarea țării. Mai grav, știți cazul din județul Bacău cu școala în care părinții au strâns bani să construiască o toaletă pentru copii? Nu i-a lăsat primarul să o facă cu 10.000 de euro. A zis că o va face el prin PNDL. Știți cât costă prin PNDL? Între 70 și 80 de mii de euro.

A patra măsură ar fi să eliminăm toate taxele pe salariu minim. Dacă facem primele 3 măsuri, putem avea chiar excedent bugetar. De aceea, trebuie făcut ceva care să ajute economia și mai ales pe cei aflați în sărăcie și cu salarii mici. În România avem în același timp lipsă cronică de forță de muncă și oameni care pleacă să muncească în alte țări. Și calificați și necalificați. Ca să nu mai vorbim de cei care aleg să rămână aici în inactivitate. Deci o aberație economică. De ce se întâmplă astea? Pentru că penalizăm munca prin cele mai mari taxe din toată Europa. Tocmai asta trebuie să se schimbe. Dacă facem salariul minim neimpozitat aducem beneficiul către cei care au cele mai mici salarii. Toate impozitele să se plătească de la salariul minim în sus.

Astea sunt doar o parte din măsurile care se pot face. Apoi e nevoie de o reformă profundă a statului român. Avem prea multe agenții, autorități, instituții care nu produc nimic și sunt făcute strict pentru a salariza activ de partid și personaje influente. Pentru că așa e în politică. Membrii de partid vor funcții și privilegii. Noi, la USR, suntem singurii care am propus la fiecare numire într-o instituție a statului profesioniști adevărați. Majoritatea nici nu erau membri de partid”, a spus Claudiu Năsui într-un interviu pentru Capital.

Revista Presei