Alertă! Ordonanța militară 3 a intrat în vigoare acum! Care sunt condiţiile de ieşit din casă din acest moment

25 mart. 2020
Alertă! Ordonanța militară 3 a intrat în vigoare acum! Care sunt condiţiile de ieşit din casă din acest moment

Nu este de glumă în România! Criza coronavirus face ravagii în ţară, motiv pentru care autorităţile au recurs la măsuri extrem de dure în privinţa circulaţiei populaţiei. Amenzile sunt de asemenea destul de serioase, persoanele fizice riscând intre 100 şi 5000 de lei amendă dacă părăsesc domiciliu fără un motiv întemeiat şi fără să deţină actele necesare. De asemenea, după intrarea ordonanţei în Monitorul Oficial, în noaptea de marţi spre miercuri, persoanele peste 65 de ani trebuie să stea în casă, putând să iasă doar între orele 11 şi 13, existând totuşi şi excepţii.

Limitarea circulaţiei persoanelor, o decizie necesară

Deoarece vârsnicii sunt consideraţi pesroanele cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus, acestea vor ieşi cel mai puţin din casă. Mai mult, autorităţile încearcă să îi ajute cu produsele de care au nevoie direct la domiciliu. Totuşi, ele pot să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, pentru cumpărături sau asistență medicală. Există şi excepţii în rândul celor angajaţi sau cei care desfăşoară activităţi agricole. Prevederile au intrat deja în vigoare, după ce Ordonanţa Militară nr. 3 a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența în zilele care vor urma. Îi îndemn pe cei care încă nu conștientizează pericolul să se trezească. Nu ne jucăm cu sănăatea publică. Noaptea trecută, numărul mare de persoane sancționate ne arată 2 lucruri: Angajații MAI și-au făcut treaba. Sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun”, a spus Vela la conferinţa de presă.

Ce se interzice începând cu ora 12

Se interzice circulația tututor persoanelor, existând doar câteva excepţii: deplasarea în scop profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, deplasarea pentru asistență medicală, depasări pentru îngrijirea copilului sau asistența persoanelor bolnave, deplasări pentru sport în apropierea locuinței, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea pentru voluntariat, pentru activități agricole.

Ce trebuie să prezinte toţi angajaţii

Începând din acest moment, angajații trebuie să prezinte legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator. Liber profesioniștii și PFA-urile vor prezenta declarație pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului sau a tabletei. Mare atenţie, nu ieşiţi din casă fără declaraţiile pe propria răspundere şi actul de identitate. Riscaţi amenzi serioase.