Alertă! Otrava din vopseaua de ouă! Aditivii au crescut cu 58%

vopseaua de oua

Alertă privind vopseaua de ouă. Experții au constatat că numărul maxim de aditivi regăsit într-un produs a crescut cu 58% în studiul de anul trecut față de studiul din 2015!

InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă. Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann, Atifco. Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 25 de grame.

„Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16g de vopsea, puteam vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi. În studiul din 2015, observam că doar cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 si 60 de oua, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți, 21 g, se pot vopsi doar 30 de ouă,” se arată în studiul realizat de specialiști.

De asemenea, spun specialiștii, media numărului de aditivi a crescut în 2019 cu 60% față de media numărului de aditivi identificați în studiul din 2015. Mai precis, în studiul din 2019, experții au constatat că există și 12 aditivi alimentari în vopseaua de ouă.

În 2019 se menține folosirea celor mai utilizați aditivi:

– acidul lactic (E270) – prezent în 27 produse

– azorubina (E122) – prezent în 25 produse

– albastru briliant FCF (E133) – prezent în 22 produse

– tartrazina (E102) – prezent în 17 produse

– acidul citric (E330) – prezent în 16 produse

“Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită,” a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Revista Presei