Alertă! Medicament cunoscut, vândut şi în România, scoase de pe piaţă! Provoacă tipuri grave de cancer

  1. Alertă pentru populaţie după ce s-a descoperit că un medicament important, destinat persoanelor care vor să slăbească, a fost descoperit că în timp predispune organismul la o serie importantă de tipur de cancer, cum al fi cel pancreatic, pulmonar sau colorectal. Acesta a fost scos între timp de pe piaţă, după ce numeroase studii au găsit legături nebănuite cu cancerul. Teribil este faptul că a fost promovat intens şi în România.

Producătorul american de medicamente, Eisai, a anunţat recent că retrage de pe piaţă o serie de pastile pentru slăbit Belviq după o serie de studii amănunţite au descoperit numeroase legături cu predispoziţia la anumite tipuri de cancer.  Studiile clinice au arătat că utilizarea medicamentului eficient în pierderea greutăţii a crescut riscul unui număr de cancere, inclusiv cel pancreatic, colo-rectal și pulmonar, potrivit Agenției medicamentelor şi produselor alimentare din SUA, FDA, transmite CNN.

Pastilele, disponibile şi în România

Evz.ro transmite că medicamentul Belviq și substanța activă conținută, lorcaserina, au fost promovate în anii trecuți și ţara noastră, medicamentul fiind recunoscută drept extrem de eficientă în procesul de slăbire. Mai mult, până în prezent se considera că nu are efecte secundare dăunătoare. În America, FDA a cerut companiei Eisai să scoată Belviq și Belviq XR de pe piață, din cauza efectelor sale dăunătoare şi a riscului de cancer. Pastilele se eliberau doar pe bază de prescripţie medicală, fiind destinate persoanelor cu probleme legate de obezitate. Agenţia a cerut în cursul zilei de joi poulaţiei să întrerupă orice administrare a acestui medicament.

Ce spun autorităţile

„Riscul potențial de cancer asociat cu medicamentul depășește beneficiul tratamentului. După cum s-a menționat într-o nouă comunicare privind siguranța medicamentelor publicată astăzi, pacienții ar trebui să înceteze utilizarea medicamentelor Belviq și Belviq XR (lorcaserin) și să discute cu profesioniștii din domeniul sănătății despre alte opțiuni de tratament pentru pierderea în greutate”, a explicat Janet Woodcock, directorul Centrului pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentului FDA, într-o declarație de presă. Ulterior, compania producătoare a anunţat că va „retrage voluntar de pe piață și va întrerupe vânzările” de medicamente în Statele Unite ale Americii. Ultimele studii clinice au arătat că substanţa activă, lorcaserina, a crescut riscul unui număr de cancere.

Cu toate acestea, FDA nu recomandă niciun screening special pentru cancer pentru persoanele care iau în prezent medicamentul sau l-au luat în trecut. FDA a aprobat lorcaserina în 2012 și a făcut medicamentele disponibile în anul următor, dar au continuat studiile clinice asupra medicamentului pentru a evalua riscurile cardiovasculare. În schimb, a constatat un risc crescut de cancer.

Revista Presei