Alertă pentru pensionari. S-a spus adevărul despre banii pentru pensii: „Reprezintă un șoc!”

07 nov. 2019
Alertă pentru pensionari. S-a spus adevărul despre banii pentru pensii:

Vești proaste pentru pensionarii din România. Experții în finanțe din țara noastră sunt de părere că, pur și simplu, nu sunt bani pentru majorarea de la anul a pensiilor. 

„Creșterea de 40% la pensii este creșterea cea mai mare, care reprezintă un șoc. Este de la 1 septembrie 2020,” a declarat Daniel Dăianu. 

„Vă spun ce se poate face. Nu suntem în situația să tăiem salarii și pensii. Acest lucru trebuie spus în mod emfatic. Tot se spune că vor tăia salarii și pensii. Nu este vorba de așa ceva. Nu pot să fie crescute potrivit calendarului care este în vigoare în momentul de față. 40% de la 1 septembrie 2020 nu poate fi amortizat, nu poate fi absorbit de buget,” a explicat șeful Consiliului Fiscal.

Deficit de 7%! 

Dăianu a ținut să precizeze că majorarea din 2020 a punctului de pensie are un impact de trei ori mai mare în 2021. Deficitul în 2020 ar trece de 4% din PIB, în 2021 ar fi peste 5,7% din PIB, iar în 2022 ar fi în jur de 7%.

„Cu mare nonşalanţă se vorbeşte despre menţinerea calendarului….Am sentimentul că nu există un simţ al proporţiilor. Putem vorbi de un simţ al măsurii. Oameni care au simţul măsurii. Automat te duci cu gândul că un om care are simţul măsurii are şi un simţ al proporţiilor. De ce spun că nu se înţelege magnitudinea acestora? Pentru că în condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB în 2022 ar fi între 3 şi 4% din PIB. Oameni buni, vorbim de 3 şi 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun că nu există un sentiment al proporţiilor”, a afirmat Dăianu, la un eveniment care a avut loc săptămâna trecută.