Alexandru Rafila, avertisment pentru români: Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur

29 mart. 2020
Alexandru Rafila, avertisment pentru români: Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a venit cu o serie nouă de explicaţii privind coronaivrus şi situaţia din România, explicând că lucrurile se vor înrăutăți în scurt timp, iar la vârful epidemiei vom trece chiar şi de 1.000 de cazuri pe zi. Cu toate acestea, doctorul a explicat că nu este indicat să luăm singur medicamente precum corchina să ne protejăm deoarece riscăm să ne omorâm singuri. 

Avertismentul lui Rafila privind coronavirus

”Uitați-vă la Spania sau Italia. Au început cu doar câteva sute de cazuri pe zi și acum au ajuns  să înregistreze peste 8000 de cazuri. Și în România nu vom rămâne la acest număr de câteva sute de cazuri pe zi. La vârful pandemiei vom trece de 1000 de cazuri pe  zi, din păcate. Importantă este cifra zilnică de îmbolnăviri pentru că la numărul total nu ne putem raporta. Nu vom ajunge la 20.000 de îmbolnăviri și apoi gata, să fim serioși”, a spus Alexandru Rafila, la Pro TV.

Reacţia profesorului privind clorochina

De asemenea, președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a transmis, vineri, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că Clorochina are un efect antiinflamator asupra plămânilor și îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista, dar nu omoară virusul. Se pare că medicamentul doar scade edemul și îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista, însă nu poate fi considerat cu adevărat un tratament, motiv pentru care nu ar trebui luată preventiv.

„Am văzut schema din Germania. Clorochina e un medicament care scade edemul și nu duce la distrugerea pneumocitelor. Clorochina se folosește deoarece scade inflamația la nivelul plămânilor, nu omoară virusul, dar îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista. Mă sună colegi și mă întreabă dacă pot să ia clorochina preventiv. Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur. Haideți să ne calmam. Pentru un popor care nu dă doi bani pe prevenție, acum suntem exagerat de preventivi și gata să ne omorâm pe noi datorită unor comportamente care nu își au locul. Trebuie să luam măsuri, dar nu excesive. ”, a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.

Medicii cu forme uşoare pot să îşi continue munca

Profesorul Rafila a mai explicat că medicii cu forme ușoare pot să își continue munca. „Oamenii sunt foarte speriați, neinformați. A te îmbolnăvi nu e o nenorocire. Sigur, e un risc. Dar nu e o nenorocire. Trebuie să ne asumăm că suntem medici și să lucrăm pentru pacienți. Cadrele medicale care au o formă ușoară de boală pot să își continue munca purtând echipamentul de protecţie, fără să infecteze colegii și pacienții. Impactul economic negativ va fi mai mare decât criza coronavirusului. Trebuie să respectăm normele de distanțare socială, să nu ne înghesuim pe la mall-uri, în magazine”, a precizat Rafila, atrăgând atenţia populaţiei.