Alexandru Rafila spune adevărul! Este dezastru. Probleme imense în plină pandemie

02 apr. 2020
Alexandru Rafila spune adevărul! Este dezastru. Probleme imense în plină pandemie

România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Sunt peste 2000 de persoane infectate, iar cifra deceselor se îndreaptă vertiginos către 100 de victime.

Alexandru Rafila spune adevărul! Este dezastru

Pe lângă aceste probleme, țara noastră se confruntă cu altele la fel de grave. Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila spune adevărul. Este un adevărat dezastru.

Spitalele din România nu erau bine pregătite pentru criza cu care se confruntă acum. „Nu sunt chiar așa de optimist, pentru că sunt două probleme majore”, a declarat Rafila.

„Una e legată de infrastructura spitalicească, care în multe părți este învechită și nu permite organizarea de circuite distincte pentru pacienții cu coronavirus și pentru celelalte categorii de pacienți.

Celelalte categorii de pacienți trebuie tratate și îngrijite și trebuie să punem presiune pentru menținerea unui nivel acceptabil de servicii medicale, pentru că altfel vom avea probleme foarte serioase”, a spus Rafila, conform Digi24.

Dar asta nu e tot. Rafila face anunțuri crunte. „A doua problemă este legată de existența în interiorul spitalelor a unor structuri funcționale de control a infecțiilor decare vă spuneam, adică laborator de microbiologie, epidemiolog și o persoană care se pricepe la partea de boli infecțioase, fie că este specialist de boli infecțioase sau de altă specialitate”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.

Alexandru Rafila spune că există nevoia ca aceste structuri, care sunt definite inclusiv din punct de vedere legal, să fie funcționale. „Din păcate în multe spitale nu sunt funcționale, fie din lipsă de personal, fie din alte motive administrative”, atrage atenția Rafila care pune degetul pe rană.

„Sunt 250 de epidemiologi în țară, peste 100 sunt la direcțiile de sănătate publică, mai rămân pentru spitale vreo 100 și ceva, or noi avem 400 de spitale.

Nu putem să funcționăm în felul ăsta. De ani de zile discutăm de infecțiile associate actului medical (nosocomiale- n.red.), microbiologia a fost mereu marginalizată, a fost făcută nefuncțională printr-un ordin al fostului ministru.

Stăm pasivi, nu reacționăm nicicum înainte să se întâmple, și apoi ne întrebăm mioritic de ce s-a întâmplat”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.