Alimentul care îţi distruge sănătatea! Sigur îl consumi şi tu

pangasius

Deși toată lumea este de părere că peștele este un aliment care nu ar trebui să lipsească de pe masa niciunui om, totuși nu toate felurile de pește ne fac bine. Există specii de pește care distrug sănătatea. Din păcate, mulți oameni îl consumă pentru că este foarte ieftin. 

Este vorba despre celebrul Pangasius, foarte popular mai ales printre românii în vârstă.

Aaceastă specie hibrid de peşte ne arată că provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, foarte poluat din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale căror deşeuri ajung frecvent în apă.

Peștele sanitar

Peștele Pangasius nu crește natural în aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”.

Pangasiusul ar fi o creație a cercetătorilor chinezi, mai precis o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă foarte crescută la toxinele prezente în apa mizerabilă a râului.

Mai mult, peștele se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele, având un rol de sanitar.

ANPC vrea un ghid de conduită

Comerțul cu pește din România a intrat de ceva timp și în vizorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România, care vrea un cod de conduită pentru comercianții care vând pește.

„Vreau să semnalez că mare parte dintre produsele europene prezente pe una dintre cele mai importante pieţe de desfacere, cea românească, sunt cel puţin discutabile legate de carenţa de informaţii care ne este necesară nouă, ca autoritate, ca să putem fi siguri că punem pe piaţă produse echivalente celor prezente pe piaţa europeană. Facem deja o discuţie de mai mult timp aşa cum se ştie din presa românească, legată de importul masiv de produse pescăreşti, produse din peşte şi cele asimilate acestora, care intră în România având ca suport doar eticheta conform regulamentelor europene, etichetă pe care noi în urma acţiunilor aprofundate de verificare o considerăm cel puţin discutabilă, dacă nu realmente mincinoasă. Aceasta prezintă ca produse extra, cu termen de durabilitate minimală de 14-21 de zile, produse care prin forţa lucrurilor îşi modifică starea de prospeţime, aşa cum alte regulamente o arată, îşi modifică starea de prospeţime de la o zi la alta, în aşa fel încât ceea ce intră în ţară calitate extra, nu poate avea 14 zile tot calitate extra”, a spus Horia Constantinescu, preșendintele ANPC.

Citește și:

Revista Presei