Alimentul excepțional care te apără de bolile psihice: grecii îl consumă zi de zi. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor

09 sept. 2020
Alimentul excepțional care te apără de bolile psihice: grecii îl consumă zi de zi. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor
Photo by Amber Engle on Unsplash

Bolile psihice sunt încă departe de a fi înțelese pe deplin. Totuși, știința a avansat mult, noi medicamente au fost descoperite, la fel cum au fost descoperite și noi proprietăți ale alimentelor naturale, care ne pot proteja într-un fel sau altul de amenințarea bolilor psihice.

Spre exemplu, oamenii de știință au vorbit în ultimii zeci de ani despre beneficiile aduse de dieta mediteraneană. Unul dintre aceștea ar fi tocmai reducerea riscului de apariție a demenței.

Iată alimentul care te apără de bolile psihice: Grecii îl consumă zi de zi

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Lewis au descoperit că uleiul de măsline extravirgil protează împotriva declinului cognitiv.

În timpul unui studiu publicat online, pe 21 iunie, în Annals of Clinical and Translational Neurology, cercetătorii vorbesc despre efectul benefic pe care uleiul de măsline virgin îl are în protejarea memoriei și a capacității de învățare.

Acesta reduce formarea plăcilor de beta-amiloid și a încurcăturilor neurofibrilare în creier – semnele cunoscute ale bolii Alzheimer.

Savanții au mers mai departe și au identificat mecanismele care stau la baza efectelor protectoare ale uleiului de măsline extra virgin.

„Am constatat că uleiul de măsline reduce inflamația creierului, dar cel mai important, activează un proces cunoscut sub numele de autofagie”, a declarat autorul principal al studiului, citat de Science Daily.

Iată alimentul care te apără de bolile psihice: Grecii îl consumă zi de zi

Autofagia – procesul prin care celulele descompuse elimină resturile și toxinele intracelulare, cum ar fi plăcile de amiloid.

„Celulele creierului provenind de la șoarecii care au urmat diete îmbogățite cu ulei de măsline extravirgin au prezentat niveluri mai ridicate de autofagie și niveluri reduse ale plăcilor de amiloid și tau fosforilat, a spus dr. Praticò.

Ultima substanță, tau fosforilat, este responsabilă de încurcăturile neurofibrilare, care sunt suspectate pentru a contribui la disfuncția celulelor nervoase din creier, responsabilă pentru simptomele memoriei Alzheimer.

Studiile anterioare au sugerat că consumul răspândit la scară largă al uleiului de măsline extravirgin în alimentația persoanelor care trăiesc în zonele mediteraneene este în mare parte responsabil de numeroasele beneficii pentru sănătate legate de dieta mediteraneeană.

Iată alimentul care te apără de bolile psihice: Grecii îl consumă zi de zi

„Ideea este că uleiul de măsline extravirgin e mai bun decât fructele și legumele consumate ca atare, și că grăsimea vegetală mononesaturată este mai sănătoasă decât grăsimile animale saturate”, spune dr. Praticò, citat de eisberg.ro.

În încercarea de a afla mai multe despre relația dintre uleiul de măsline extravirgin şi demenţă, Dr. Praticò si colegii săi au folosit un model cunoscut în boala Alzheimer, ce utilizează şoareci predispuşi la această afecţiune drept cobai.

În acest experiment, animalele dezvoltă trei caracteristici cheie ale bolii: tulburări de memorie, plăgi amiloid și încurcături neurofibrilare.

„Aceasta este o descoperire interesantă pentru noi”, a explicat dr. Praticò. „Datorită activării autofagiei, memoria și integritatea sinaptică s-au păstrat, iar efectele patologice asupra animalelor destinate în mod obișnuit dezvoltării bolii Alzheimer au fost semnificativ reduse.

Aceasta este o descoperire foarte importantă din moment ce suspectăm că o reducere a autofagiei marchează începutul bolii Alzheimer.“