Alimentul vedetă al zilei de astăzi este un ceai cu foarte multe beneficii pentru sănătate: de la efecte antimicrobiene și de dizolvare a pietrelor la rinichi, până la atribute pozitive în lupta cu kilogramele în plus și cu diabetul.
Ceaiul de brusture (Arctium lappa) are importante proprietăți detoxifiante, fiind stfel recomandat în multe afecțiuni.
De la această plantă este folosită rădăcina, care are un conținut important de săruri de potasiu, ulei volatil și substanțe antimicrobiene.
Din rădăcina de brusture se prepară ceaiuri care stimulează funcțiile renale și cutanate, elimină toxinele și previn retenția de apă în organism, fiind deci extrem de recomandate și în curele de slăbire.
De asemenea, ceaiul de brusture este un bun diuretic, elimină acidul uric, coleretic, antisifilitic, antidiabetic, antibiotic natural contra bacteriilor gram-pozitive, ca stafilococul auriu, streptococii și pneumococii.
Odată administrat ceaiul de brusture, acesta va reduce simțitor nivelul zahărului din sânge. Brusturele reduce producerea de glucoză la nivel hepatic, stimulând secreția de insulină din celulele pancreatice.
Terapie recomandată bolnavilor de diabet:
„Un tratament de 3 zile cu ceaiuri de brusture şi turiţă-mare (Agrimonia eupatoria) elimină fără probleme pietrele de la fiere şi de la rinichi.
Cum se procedează:
2 linguri de rădăcină de brusture mărunţită se toarnă în 500 ml apă clocotită şi se mai lasă să fiarbă 2 minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. Între timp, separat, se prepară ceaiul de turiţă-mare, sub formă de infuzie:1 lingură de plantă se opăreşte cu 500 ml apă clocotită.
După răcire, cele două ceaiuri se strecoară şi se amestecă. Se bea întreaga cantitate, porţionată pe o zi. Reţeta se mai repetă 2 zile, apoi în ziua a patra se reface examenul radiologic, pentru a se vedea dacă mai există pietre sau nu.
Observație importantă
În zilele de ceaiuri, nu se mănâncă alimente care conţin calciu (lapte, brânză, caş, fasole). În general, pentru a preveni formarea pietrelor la fiere sau la rinichi, e bine ca în apa de băut să se pună puţin oţet de mere organic,” adaugă topremediinaturiste.com