Alimentul vedetă al zilei: Ceaiul care te scapă de pietrele la rinichi, ajută la slăbit și ține în frâu diabetul

06 dec. 2020
Alimentul vedetă al zilei: Ceaiul care te scapă de pietrele la rinichi, ajută la slăbit și ține în frâu diabetul
Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Alimentul vedetă al zilei de astăzi este un ceai cu foarte multe beneficii pentru sănătate: de la efecte antimicrobiene și de dizolvare a pietrelor la rinichi, până la atribute pozitive în lupta cu kilogramele în plus și cu diabetul.

Ceaiul de brusture: Beneficii

Ceaiul de brusture (Arctium lappa) are importante proprietăți detoxifiante, fiind stfel recomandat în multe afecțiuni.

De la această plantă este folosită rădăcina, care are un conținut important de săruri de potasiu, ulei volatil și substanțe antimicrobiene.

Din rădăcina de brusture se prepară ceaiuri care stimulează funcțiile renale și cutanate, elimină toxinele și previn retenția de apă în organism, fiind deci extrem de recomandate și în curele de slăbire.

De asemenea, ceaiul de brusture este un bun diuretic, elimină acidul uric, coleretic, antisifilitic, antidiabetic, antibiotic natural contra bacteriilor gram-pozitive, ca stafilococul auriu, streptococii și pneumococii.

Echilibrează nivelul de zahăr din sânge

Odată administrat ceaiul de brusture, acesta va reduce simțitor nivelul zahărului din sânge. Brusturele reduce producerea de glucoză la nivel hepatic, stimulând secreția de insulină din celulele pancreatice.

Terapie recomandată bolnavilor de diabet:

  • „Se folosesc 2 linguri de rădăcină mărunțită de plantă la 500 ml de apă clocotită. Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de 2 minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se bea călduț, în trei reprize, în decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe lună.
  • Se pun 59 g de rădăcina într-un litru de apă rece. Se pune pe foc, se lasă să clocotească 9 minute, apoi se filtrează. Se beau 3 căni pe zi, între mese. Se observă rapid o diminuare a nivelului glicemiei,” notează topremediinaturiste.ro.

Elimină pietrele de la fiere şi de la rinichi

„Un tratament de 3 zile cu ceaiuri de brusture şi turiţă-mare (Agrimonia eupatoria) elimină fără probleme pietrele de la fiere şi de la rinichi.

Cum se procedează:

2 linguri de rădăcină de brusture mărunţită se toarnă în 500 ml apă clocotită şi se mai lasă să fiarbă 2 minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. Între timp, separat, se prepară ceaiul de turiţă-mare, sub formă de infuzie:1 lingură de plantă se opăreşte cu 500 ml apă clocotită.

După răcire, cele două ceaiuri se strecoară şi se amestecă. Se bea întreaga cantitate, porţionată pe o zi. Reţeta se mai repetă 2 zile, apoi în ziua a patra se reface examenul radiologic, pentru a se vedea dacă mai există pietre sau nu.

Observație importantă

În zilele de ceaiuri, nu se mănâncă alimente care conţin calciu (lapte, brânză, caş, fasole). În general, pentru a preveni formarea pietrelor la fiere sau la rinichi, e bine ca în apa de băut să se pună puţin oţet de mere organic,” adaugă topremediinaturiste.com