Am dat marea lovitură: România stă pe o comoară de 20 de miliarde de dolari!

24 feb. 2020
Am dat marea lovitură: România stă pe o comoară de 20 de miliarde de dolari!
Bani euro

A venit rândul să fim și noi printre bogații lumii.  Comoara pe care o avem în Marea Neagră are o valoare de zeci de miliarde de dolari. Nu trebuie decât să facem în așa fel încât să o exploatăm ca să luăm banii. 

România ar putea câştiga din extracţia gazelor din Marea Neagră peste 20 de miliarde de dolari în următorii 10-12 ani, însă, în loc să impulsioneze investiţiile, nu facem decât să discutăm despre acest subiect, a declarat Răzvan Nicolescu, senior consultant Deloitte.

„Din punctul meu de vedere, o împărţire corectă ar fi ca statul să ia mai mult din jumătate din profit, 55-60% din profitul tuturor acestor exploatări, ceea ce ar însemna venituri de peste 20 de miliarde de dolari în aproximativ 10-12 ani de exploatare”, a spus Nicolescu.

România pierde bani

Lipsa acestor gaze pe piaţă înseamnă, pe lângă faptul că România pierde bani, şi o mai mică competiţie în sectorul gazelor, adică premise să avem preţuri mai mari pentru consumatori, a subliniat expertul.

„Nu ştiu dacă problema este naţionalismul sau necunoaştere sau mi-e greu să spun de ce trenează. Cred că sunt mai multe cauze. Important este ca investiţiile să fie reluate pe toate proiectele şi să ajungem să avem mai mult gaz şi mai multe venituri la bugetul de stat, care să fie folosite mai departe în infrastructură, spitale, şcoli, autostrăzi.

Avem nevoie de bani. Este ca şi cum am avea o comoară în grădină şi noi stăm lângă gard şi tot discutăm. Discuţiile sunt foarte bune, dar la un moment dat lucrurile trebuie tranşate”, a adăugat reprezentantul Deloitte, întrebat de ce trenează decizia de investiţii în Marea Neagră.

Nicolescu a amintit că lucrurile s-au întâmplat la fel şi în cazul Sterling, acum zece ani. În 2009, opinia publică s-a opus extracţiei de gaze din Marea Neagră de către acea companie, după ce România a câştigat la Haga o zonă maritimă, în disputa cu Ucraina.