Amețești des? Iată care sunt cauzele principale și cum îți dai seama dacă e grav sau nu

16 sept. 2020
Amețești des? Iată care sunt cauzele principale și cum îți dai seama dacă e grav sau nu

Stările de amețeală sunt destul de comune în rândul populației adulte. Cu toate acestea, este bine să aflăm cât mai rapid care pot fi cauzele, pentru a încerca să ne dăm seama dacă avem sau nu motive de îngrijorare.

Care sunt principalele cauze ale amețelii:

1. Deshidratarea. Nu de puține ori, soluția pentru multe probleme poate fi un simplu pahar cu apă. Deshidratarea poate scădea volumul sângelui, iar în acel moment circulația devine mai greoaie, ceea ce înseamnă că la nivelul creierului va ajunge mai puțin oxigen.

Astfel, încearcă să bei suficientă apă. Dacă și după o hidratare optimă, persistă sentimentul de vertij, consultă un medic. Ar putea fi vorba de o afecțiune mai gravă.

2. „Anxietatea e o stare foarte obisnuita, indiferent daca constientizam sau nu. Unul dintre simptome poate fi o ametela usoara(zapaceala, uluire) sau chiar vertigo. Corpul nostru reactioneaza hiperventiland si daca sentimentul nu dispare, o portie de adrenalina poate provoca ameteala atunci cand ajunge la creierul tau. Incearca sa gasesti un loc unde sa te asezi si ispira adanc. Daca senzatia de anxietate persista se poate transforma in atac de panica, moment in care ar trbeui sa ceri ajutorul unui medic.

3. Alergiile. Urechea ta interioara este responsabila cu controlul echilibrului. Cand patrund alergeni in organism, se pot provoc aobstructii sau inflamatii la nivelul urechii medii. In acele momente, corpul va reactiona, regland tensiunea arteriala, ceea ce poate provoca vertijul, adesea violent.. Afla ce iti provoaca alergii si fereste-te pe cat posibil. Spre exemplu, poti incerca sa eviti anumite flori sau animale care pot provoca diverse alergii. Consula un alergolog pentru a afla ce fel de tratament ti se potriveste.

4. Îmbătrânirea. Persoanele de peste 50 de ani incep sa experimenteze modificari ale urechii interne. Aceasta schimbare fiziologica normala poate duce la vertigo, mai ales cand te ridici brusc din pat. Incearca sa te ridici incet. Consulta frecvent medicul.

5. Glicemia scăzută. Daca sari frecvent peste sau daca suferi de diabet, nu vei avea intotdeauna suficient zahar in sange. Corpul va folosi rezervele, iar creierul va primi mai putina energie, ceea ce te poate face sa te simti ametit, aiurit. Practic, energia ramasa este distribuita catre intreg corpul. Mai mult, diabetul poate provoca probleme ale urechii interne, ceea ce poate provoca stari de vertigo. Incearca sa te hranesti corespunzator, reglandu-ti nivelul de insulina.

6. Exercițiile fizice și sportul. Sporturile care implica exercitii cardiovasculare iti fac inima sa pompeze mai incet, ceea ce este bine, insa poate duce, uneori, la ameteli atunci cand schimbi brusc pozitia. Incearca sa mergi incet , dupa ce faci sport. Daca ametelile persista, dupa ce te-ai odihnit, mergi la medic. La fel si daca se intampla brusc, fara sa faci efort.

7. Efectele secundare ale medicamentelor. Fiecare medicament are cel putin un efect secundar, iar starea de ameteala e, frecvent, una dintre el. Diureticele provoaca de obicei acest efect. Citeste, asadar, cu atentie prospectul , bea suficienta apa si hraneste-te suficient pe timpul tratamentului. Mergi la medic . E posibil ca tratamentul sa necesite modificari,” notează aflacum.ro.

8. Presiune scăzută a sângelui. O bună parte din cazurile de amețeală sunt provocate de tensiunea arterială. O deteriorare a părții sistemului nostru nervos care reglează tensiunea arterială poate provoca asemenea stări.

9. Infarctul și accidentul vascular cerebral. Dacă pe lângă stările de amețeală, resimți dureri toracice, o respirație dificilă, greață și dureri la nivelul brațului, ei bine, toate acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral. La persoanele mai în vârstă, e posibil ca accidentul vascular sau infarctul să fie anunțat doar de senzația de vertij, fără celelalte simptome. Ia o aspirină sau orice alt vasodilalator și apelează de îndată 112.