ANAF nu se joacă! Aceste declaraţii trebuie depuse până miercuri, 25 martie! Fiscul s-a răzgândit

Răsturnare de situație la ANAF, conform ultimului anunț făct de Ministerul Finanțelor! Fiscul a transmis sâmbătă că renunță la propunerea de amânare a depunerii declarațiilor fiscale, după ce această prevedere fusese iniția amânată până la 25 aprilie. Astfel, documentele trebuie depuse până miercuri, 25 martie.

Declarațiile fiscale trebuie depuse până la 25 martie

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat sâmbătă că a decis să renunțe la propunerea de amânarea a depunerii acestor documente pentru 25 aprilie, astfel că declarațiile fiscale trebuie depuse până la 25 martie, adică până miercuri. Executivul motivează această decizie prin faptul că au fost adoptate mai multe măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și că, pentru a beneficia de o rambursare a TVA, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată.

MFP și ANAF, măsuri pentru susținerea mediului de afaceri

Conform ultimului anunț al Ministerului Finanțelor Publice, în următoarea perioadă au fost luate următoarele măsuri de către Fisc:

  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;
  • aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;
  • se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;

Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Guvernul, în ședința de miercuri, a decis adoptarea acestor măsuri, care au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Cu toate că în 16 martie, MFP spunea că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020, ANAF s-a răzgândit.

Explicaţia MFP pentru răzgândirea Fiscului

„Având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor”, a anunțat MFP.

 

Revista Presei