Ananasul, miracol pentru sănătate dacă este consumat în acest fel. Ce afecțiuni tratează

08 mart. 2020
Ananasul, miracol pentru sănătate dacă este consumat în acest fel. Ce afecțiuni tratează
Pineapple fruit on the bush

Ananasul este unul dintre cele mai cunoscute fructe tropicale, el fiind un adevărat elixir al fructelor tropicale. Cu toate acestea, puțini știu care sunt cu adevărat proprietățile aceste plante magice, mai ales dacă este consumat proaspăt și nu la conservă. În caz contrar pierdem toate beneficiile benefice și ne putem bucura doar de gustul inconfundabil. Cu toate că ajută la menținerea sănătății, există și persoane pentru care nu este indicat.

Secretele fructului de ananas

În primul rând, pentru a beneficia de toate proprietăţile sale, ananasul trebuie consumat proaspăt, nu la conservă. Ananasul este considerat unul dintre cele mai indicate fructe pentru digestie, fiind extrem de valoros din punct de vedere nutrițional. Nu doar fructul de ananas se consumă, planta de ananas în sine fiind considerată o adevărată plantă medicinală. Tulpina de ananas are proprietăţi medicinale, conţinând o enzima ce blochează creşterea nivelului de insulină în sânge şi transformarea zaharidelor în glucide. Pe lângă vitamine și minerale, ananasul este bogat și în bromelină, fitonutrienti, pectine, polizaharide, antioxidanti şi betacaroten având, deci, numeroase beneficii asupra sănătaţii. Medicamentele care conțin bromelaină sunt indicate ca tratament pentru artrită, dureri musculare, inflamație, colită ulcerativă și umflături după leziuni.

Ananasul are un efect revigorant, detoxifiant şi antidepresiv

Ultimele studii au demonstrat că acest fruct ajută digestia şi poate combate celulita. Substanţa activă din acest fruct stimulează digestia şi activitatea intestinului subţire, permiţând digerarea rapidă a proteinelor şi albuminelor. Acesta este şi motivul pentru care fructul este adus mereu în discuţie atunci când vine vorba de dietele de slăbit. Mai mult, ananasu ajută la creşterea elasticităţii pielii. Din el se pot face măşti cosmetice pentru regenerarea şi revitalizarea pielii. În acelaşi timp, ananasul este considerat un remediu natural pentru infecții ale laringelui, faringelui, gurii, bronşite şi răceli. În aceste cazuri, se recomandă gargara cu suc ananas și să se bea suc de ananas stors prin presare la rece la fiecare două ore.

Contraindicaţiile ananasului

Cu toate că este un fruct minune, ananasul are şi o serie de contraindicaţii. El nu trebuie consumat niciodată de persoanele care iau antibiotice cum ar fi amoxacilina sau tetraciclina deoarece creşte efectele secundare ale acestora. Mai mult, substanța activă din fruct, bromelaina, afectează şi abilităţile de coagularea a sângelui. Acesta este şi motivul pentru care ananasul poate interfera cu medicamentele care încetinesc sau împiedică coagularea sângelui. Cei care iau astfel de pastile şă mănâncă ananas riscă să aibe vânătăi sau sângerări. Nu consumaţi ananas dacă luaţi aspirină sau medicamente anticoagulante.