Toggle Menu
  1. Home/
  2. Externe/

Angela Merkel și-a desemnat succesoarea! Cum arată Mini Merkel și ce profil are

  1. Home/
  2. Externe/

Cancelarul german Angela Merkel se va retrage în viitor și a început deja să prospecteze piața politică pentru a-și desemna o succesoare care să-i semene.  Luni Annegret Kramp-Karrenbauer  a fost desemnată de cea mai puternică femeie politician din lume pentru postul de secretar general al Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Ea devine astfel numărul doi în partid, răspunzând astfel criticilor interne care reclamă o înnoire la vârful formaţiunii, notează AFP.

Desemnarea dnei Kramp-Karrenbauer a fost primită cu ‘o largă aprobare’ în cadrul conduceri partidului, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună cu Annegret Kramp-Karrenbauer, scrie agerpres.ro.

Şefa guvernului din landul Saar şi considerată foarte apropiată de cancelar, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 55 de ani, urmează să devină secretar general al CDU, post strategic din care o va sprijini pe Angela Merkel, preşedinte al partidului din anul 2000. Potrivit Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer este cea care a dorit să ocupe acest post. ‘Această idee m-a emoţionat şi m-a câştigat imediat’, a afirmat cancelarul, fără a o numi însă oficial pe Kramp-Karrenbauer drept succesoare la şefia guvernului.

Desemnată de media drept favorita cancelarului pentru a-i urma în funcţie, Kramp-Karrenbauer a respins potenţialul său statut de ‘prinţesă moştenitoare’, precizând că nu îşi însuşeşte ‘această etichetă’. Ea îi va succeda deocamdată în postul de secretar general al CDU lui Peter Tauber, care şi-a anunţat demisia din motive de sănătate, pe fondul criticilor interne după rezultatul dezamăgitor de la ultimele alegeri federale.

Vezi și EXCLUSIV! Fotografii uimitoare cu iubitul Liei Olguța Vasilescu! Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI, așa cum nu vi-l puteți imagina

Vezi și Doctorul Streinu Cercel trage semnalul de alarmă! Cei născuți înainte de anii 1990 trebuie să-și facă urgent aceste analize

Annegret Kramp-Karrenbauer va fi învestită oficial cu ocazia congresului CDU care va avea loc peste o săptămână la Berlin. Acesta este ‘primul semnal clar în dezbaterea din jurul succesiunii’ cancelarului, dezbatere care va începe în cel mult patru ani, a comentat luni cotidianul Süddeutsche Zeitung. Supranumită ‘Merkel a Saarlandului’ sau ‘mini-Merkel’ din cauza apropierii ideologice şi de caracter cu cancelarul, Annegret Kramp-Karrenbauer este cunoscută sub iniţialele ‘AKK’.

Kramp-Karrenbauer, căsătorită şi mamă a trei copii, este licenţiată în ştiinţe politice şi drept public, şi se află la conducerea landului Saar, cel mai mic land german, din 2011. Încă puţin cunoscută la nivel federal, fără experienţă ministerială naţională, ea este totuşi ‘extrem de populară’ în rândul CDU, remarcă săptămânalul Der Spiegel.

Angela Merkel i-a încredinţat un rol cheie în recentele negocieri care au rezultat într-un acord de coaliţie cu social-democraţii. ‘AKK’ are experienţa ‘marilor coaliţii’ cu centru-stânga şi conduce în Saarland o coaliţie cu aceştia pentru al doilea mandat consecutiv.

Ca şi dna Merkel, ea apără o direcţie centristă pentru CDU în faţa presiunilor în creştere pentru un viraj mai pronunţat la dreapta pentru contracararea ascensiunii extremiştilor de dreapta. În schimb, ‘AKK’ este mai fermă decât cancelarul în problema migranţilor şi, catolică practicantă – în timp Angela Merkel fiică de pastor, este protestantă -, este ostilă unei relaxări a interdicţiei de publicitate pentru avorturi.

Rădăcinile creştine şi sociale ale CDU trebuie luate în considerare în acelaşi mod ca şi cele conservatoare, ‘de la baza până la vârful partidului’, a prevenit luni dna Kramp-Karrenbauer. Desemnarea sa vizează să le ofere garanţii contestatarilor din aripa de dreapta a partidului, care reclamă o înnoire la şefia formaţiunii. Angela Merkel este confruntată de mai multe săptămâni cu o frondă în interiorul CDU, unde nemulţumirea de după alegeri s-a intensificat în urma numeroaselor concesii făcute de cancelar pentru a guverna cu social-democraţii.

Valentin Păun/ Sursa foto: theabujatimes.com