Anunț cumplit pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne rapid fără banii de pe card

19-atm-shutterstock-41-465×215

Toți românii care au cont la bancă trebuie neapărat să știe acest lucru și să fie foarte precauți pentru ca nu cumva să rămână fără banii de pe card. Specialișii de la CERT-RO au anunțat că circulă un nou atac cibernetic care vă poate lăsa fără bani dacă nu sunteți atent. 

Atacatorii cibernetici solicită utilizatorilor de Internet recompense în valoare de aproximativ 1.000 de euro în criptomonedă, sub ameninţarea că vor trimite tuturor contactelor din agendă presupuse filmări ale victimei în ipostaze intime, avertizează specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-o postare pe Facebook.

„Atacatorii ne testează constant vigilenţa, încercând să extragă de la noi date personale, financiare, credenţiale de acces sau chiar ne cer direct sume de bani (…) Echipa CERT-RO a primit în ultimele zile notificări legate de e-mail-uri în care ţintele vizate erau anunţate despre faptul că ar fi vizitat site-uri cu conţinut pornografic, s-au infectat cu malware, iar acum atacatorii au control total asupra dispozitivelor şi a conturilor. O astfel de campanie de tip sextorsion a mai fost activă în luna ianuarie. Avem parte, practic, de acelaşi text, singurul element diferit fiind subiectul mesajului: ‘Conform serviciului nostru de securitate, contul dvs. a fost piratat. Schimbaţi parola imediat’. Desigur, cei care primesc astfel de mesaje sunt ameninţaţi totodată că au fost filmaţi cu camera web în ipostaze intime, iar clipul urmează a fi trimis către toate contactele din agenda corespondentă adresei de e-mail. Astfel, atacatorii cer o sumă de aproximativ 1.000 de euro, plătibili în criptomonedă, într-un termen de 48 de ore”, notează experţii.

Se caută panicarea posibilei victime

Potrivit analizei CERT-RO, atacatorii ascund identitatea reală a destinatarului, făcând să pară că mesajul provine chiar de pe adresa lui de e-mail, pentru a demonstra existenţa accesului neautorizat la cont.

„Prin această metodă se caută panicarea posibilei victime şi validarea veridicităţii informaţiilor care urmează. Practic, atacatorii transmit astfel de mesaje automat, la un număr mare de adrese, aşteptând ca unii dintre destinatari să cadă în plasă. În realitate, nimic din ceea ce atacatorii ameninţă că se va întâmpla nu este valabil. Se mizează exclusiv pe faptul că utilizatorul se va speria şi va plăti de ruşine, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Ca bonus, atacatorii oferă şi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că o eventuală soluţie antivirus nu a identificat infecţia”, susţine sursa citată.

În acest context, specialiştii recomandă utilizatorilor să evite sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice.

Totodată, e importantă gramatica textului din e-mail.

„Atacatorii devin din ce în ce mai sofisticaţi în crearea unor astfel de texte în limba nativă a utilizatorilor vizaţi, însă tot apar greşeli de tehnoredactare, aşa cum putem observa şi din mostra de e-mail publicată – lipsa unor diacritice, greşeli de sintaxă şi o exprimare nenaturală, care ne duce cu gândul la faptul că acest text a fost tradus automatizat, cu un instrument disponibil online, dintr-o altă limbă. (ex: ‘Am o notificare care citeşte această scrisoare’)”, informează CERT-RO.

Revista Presei